Hjertestarterdagen markeres i forbindelse med Familiedagen på Hundested Havn

Hjertestarterdagen markeres i forbindelse med Familiedagen på Hundested Havn

Familiedag med hjertestart

I Hundested tager man forskud på den internationale hjertestarterdag

Hjertestart Søndag den 13. oktober bliver der taget forskud på den internationale Hjertestarterdag.

Mens resten af verden markerer dagen den 16. oktober, så bliver den i Halsnæs afholdt som en del af Familiedagen på Hundested Havn, tre dage tidligere.

Her kan du deltage i en række gratis aktiviteter, som ruster børn, unge og voksne til at hjælpe, hvis de skulle blive vidner til et hjertestop.

Dagen sætter fokus på, at alle kan redde liv med simple teknikker og hurtig reaktion. Ambulancereddere fra Region Hovedstaden står klar til at vise, hvordan man yder genoplivning og bruger en hjertestarter, og så giver de nok også et kig ind i ambulancen.

Spændende og lærerige oplevelser

Til tyvstarten på Hjertestarterdagen vil reddere fra en af Region Hovedstadens ambulancer vise, hvordan man giver hjertemassage og kunstigt åndedræt, og efterfølgende kan man afprøve sine færdigheder på en genoplivningsdukke.

Når det handler om genoplivning, kan alle være med. Børn kan yde førstehjælp fra de er omkring 12 år gamle, og alle, også mindre børn, kan ringe 1-1-2. På dagen vil der også være mulighed for, at alle kan teste deres viden om genoplivning i årets quiz.

Alle kan blive vidne

Formand for Udvalget for Sundhed og Forebyggelse i Halsnæs Kommune, Michael Thomsen, er glad for, at der er en dag, hvor der bliver sat fokus på, at det er vigtigt at kunne hjælpe til ved et hjertestop.

"Det er nemmere at gribe hurtigt ind ved et hjertestop, hvis man ved, hvad man skal gøre. Derfor er jeg glad for, at ambulanceredderne fra Region Hovedstaden vil hjælpe borgerne her i Halsnæs med at lære netop det. Alle kan blive vidne til et hjertestop, og jo flere der bliver fortrolige med genoplivning og førstehjælp, jo flere vil kunne springe til uden tøven og potentielt redde et liv", siger han og fortsætter:

"Når man ringer 1-1-2 ved hjertestop, bliver man guidet til at give hjertemassage og kunstigt åndedræt - og det er lettere, hvis man har øvet sig et par gange før. Den øvelse kan man få til vores tyvstart på Hjertestarterdagen den 13. oktober, så jeg håber, at mange borgere i Halsnæs vil møde op."

Flere og flere træder til for at redde liv ved hjertestop

Der er sket flotte fremskridt i Danmark i løbet af de seneste årtier, og flere kommer sig efter et hjertestop. Chancen for at overleve et hjertestop øges markant, hvis der gives hjertemassage og kunstigt åndedræt inden for de første minutter.

I Danmark falder omkring 4.000 personer hvert år om med hjertestop uden for hospitalet. I 68 % af tilfældene er der en eller flere af dem, der overværer hjertestoppet, som træder til med genoplivning. Det er en tredobling i forhold til i 2001.

Af de hjertestop der sker uden for hospitalet, finder tre ud af fire sted i private hjem. Det kan derfor være af afgørende betydning, hvis man også i de private hjem er klar til at gribe hurtigt ind for at redde sine nærmeste.

Publiceret 10 October 2019 13:24