I ensom majestæt på de danske landeveje ved Race Around Danmark. Privat fotos

I ensom majestæt på de danske landeveje ved Race Around Danmark. Privat fotos

Jernmanden Leif trampede Danmark rundt på cykel

Pedellen fra Frederiksværk gennemførte Race Around Danmark på 95½ time

Af
Thomas Quvang

Ekstremsport 1.600 kilometer på landevejen og mere end 10.000 højdemeter at trampe cyklen op over i løbet af 108 timer - sæt i gang!

Sådan lød menukortet for de seje cyklister som for ganske nylig stod ved startrampen i Horsens til årets Race Around Danmark. På denne startrampe stod lokale Leif Westh som til daglig repræsenterer Frederiksværmk Motions Cykel Klub og det lokale Stimorol-hold.

'Unsupported'

En udfordring helt udover det sædvanlige for 53-årige Leif Westh, der stillede op i den hårdeste klasse af dem alle - 'Unsupported' - dvs. ingen hjælp fra følgebiler eller noget, kun racercyklen og 'rugbrødsmotoren' på en tur der i følge Leif Westh svarer til 9 x opstigning til Alpe 'd Huez i højdemeter:

"Race Around Danmark (RAD) er et løb inspireret af det amerikanske løb Race Across America", fortæller Leif Westh og fortsætter:

"Ruten starter og slutter i Horsens, og hver enkelt deltager bestemmer selv, hvornår der skal spises, soves og den slags, bare man følger den udlagte rute og kommer i mål indenfor tidsgrænsen på 108 timer".

Hårdere en La Marmotte

Tidligere har Leif Westh prøvet sine grænser af med deltagelse i ektremsports arrangementer, bl.a. er cykelløbet La Marmotte i de franske alper gennemført tre gange. Deltagelsen ved RAD slår dog de tidligere prøvelser med længder:

"Det kan slet ikke sammenlignes. Der findes også bakker der bider i Danmark og vinden ned langs vestkysten den er ikke sjov og så er der distancen i sig selv, 1600 kilometer, den kræver altså strategi og disponering af kræfter, for ikke at brænde sammen undervejs", lyder det fra Leif Westh som gennemførte alle strabadser og krydsede målstregen tilbage i Horsens efter 95½ timer i sadlen:

"Jeg fik en rigtig godt start, turen op gennem Jylland gik fint med medvind om jeg følte mig godt kørende. Til gengæld var turen ned langs vesterhavet en hård prøvelse. Bakkerne på sydfyn var også hårde", lyder det fra Leif Westh der undervejs gjorde små stop ved benzintanke og kiosker for at fylde depoterne med vand, cola, små juicebrikker sandwiches og rugklappere.

Når der skulle soves, så foregik det ved små Bed & Breakfast steder, hvor benene fik lov at hvile et par timer ad gangen, inden det var op på cyklen og videre på ruten.

Opbakning undervejs

"Der var ikke noget med at hvile/sove for længe ad gangen, så der blev også kørt en del stræk i de lange nattetimer", fortæller Leif der undervejs fik masser af opmuntringer, og nogle af disse gav et særligt boost og rørte dybt:

"Man kører jo lidt i sin egen lille verden, og nogle gange tænker man jo 'hva fanden er det egentlig jeg laver', og så lige pludselig, så står to fra Stimorol-holdet ved en lille sidevej ved Vordingborg og hepper på en, det er jo fantastisk", siger Leif kommer med endnu et eksempel på den solide opbakning:

"Som cykelrytter kan det være stressende, når en billist ligger lige bag en og ikke vil køre udenom. Men det betød altså ikke noget oppe i Hornsherred, da det gik op for mig, at det var Rigmor og Torben fra cykelklubben i Frederiksværk. Og det var dejligt at blive modtaget i Horsens af familien og rart at vide at så mange har fulgt med bag PC’en".

"I det hele taget har jeg oplevet enorm opbakning til min deltagelse i RAD, lige siden jeg tilmeldte mig for et års tid siden. Freddy i Frederiksværk Motionscenter har været en stor hjælp med bl.a. kostplaner, og på selve turen er der blevet taget ualmindelig godt imod mig, de steder jeg skulle ind og hvile, det er jeg meget taknemmelig for", siger Leif Westh.

GPS-svigt

Rent sportsligt og resultatmæssigt præsterede Leif Westh i ren topklasse, og havde det ikke været for et GPS-svigt omkring Aalborg, så var det blevet til en 2. plads blandt de 15 startende ryttere i klassen:

"Jeg ender på en 4. plads, og det ærgrer mig da lidt, at min GPS svigtede oppe ved Aalborg. Jeg missede en lille sløjfe på ruten, max et par kilometer, og dommerpanelet tildelte mig en tidsstraf på en time. Så det var ekstra ærgerligt, at klassens nummer 2 og 3 var inden for straffens tidsramme", siger Leif Westh som slutter:

"Jeg vil ikke udelukke, at jeg deltager igen, jeg er blevet meget klogere med hensyn til strategi og optimering, og set i bakspejlet efter hjemkomsten, så er der rigtig mange steder, hvor der kunne indhentes tid, men nu må vi se, lige nu skal benene lige hvile lidt".

Publiceret 19 June 2019 10:12