Dyb koncentration hos Helene Marcussen og Frederik Hansen ved gradueringen i lørdags.

Dyb koncentration hos Helene Marcussen og Frederik Hansen ved gradueringen i lørdags.

Til eksamen med avisen på sidelinien

25 medlemmer fra Halsnæs Karate-Do på sommerferie med nye farver i bæltet

Af
Thomas Quvang

Graduering Det plejer, at være fuldstændig 'lukket land' for alle andre end kæmpere, instruktører og dommere når der afvikles graduering i en kampsportsforening.

Men Halsnæs Avis fik alligevel lov, at være med helt tæt på kamparealet, da Halsnæs Karate-Do i sidste weekend havde graduering i Halsnæs Kampsport Center i industriområdet.

Benhård eksamen

En graduering er karate-kæmpernes helt egen form for eksamen. En prøve der skal beståes for at stige i graderne, at få ny farve på bæltet som holder kampdragten, gi'en, på plads omkring livet.

Enhver kan sætte sig ind i det pres som der altid er før en eksamen, mange ting der skal huskes, og i karatekæmpernes tilfælde krydret med bevægelser slag og spark som skal udføres med præcision og sikkerhed foran dommerne der følger alle med skarpe og kritiske øjne.

Denne lørdag formiddag var avisen tilmed på sidelinien da seks af klubbens dygtige medlemmer var i 'eksamens-lokalet' foran Wickie og chefinstruktør Søren Schwartz fra Halsnæs Karate-Do og graduøren/bedømmeren udefra Jesper Løntoft.

Egen lille verden

Lad det være sagt med det samme, avisens tilstedeværelse betød intet for de seks atleter der på forhånd havde givet accept til en ekstra tilskuer.

25 minutters total fokus i en meget varm dojo (træningssal). Seks atleter der nærmest var som i deres egen lille verden, fuldstændig koncentrerede om opgaven. En meget fin oplevelse at overvære, også selv om de japanske kampråb nærmest blæser en bagud.

I alt lykkedes det 25 af klubbens medlemmer at gøre sig fortjent til en ny farve i bæltet ved denne graduering. Som det altid er tilfældet, så blev de nye bælter overrakt, da alle var færdige med gradueringen. Det betød lidt nervøs ventetid for dem som var på gulvet først.

Man ved først til overrækkelsen om man har bestået. Der var enkelte der fik anmærkninger i deres pas. Så ved de hvad de skal arbejde på til næste gang.

Graduør udefra

"Ved denne graduering er vi blot halvt så mange som ved den sidste graduering", fortæller formand Wickie Schwartz og uddyber:

"Hos os afholder vi to gradueringer årligt, til disse har vi altid en ekstern graduør (bedømmer) på, for at opnå det mest objektive syn på vores elever indenfor vores Shotokan-stilart. Samtidig vurderer vi i klubben, hvornår eleverne er klar til graduering, og denne gang var der altså ikke ligeså mange som sidst, der slap gennem nåleøjet", lyder det fra Wickie Schwartz, som slutter:

"Det kræver flid og dygtighed, at blive vurderet klar til graduering, og vi skal som klub stå inde for denne vurdering og vi vil ikke være en bæltefabrik".

"Hvilket blandt andet er derfor vi får Jesper Løntoft, der er med i uddannelsesudvalget i vores forbund SKIF, og instruktør i sin egen klub på Østerbro, til at vurdere".

De blev gradueret

Følgende kunne glæde sig over en vellykket graduering:

1. Kyu: Helene Marcussen og Frederik Hansen. 2. Kyu: Ida Mainz, Sia Dalberg, Shannon Hoeper og Sarah Vejlgaard Thorsen. 3. Kyu: Rudi Heimer Hansen, Rick Thorsen og Aleksandar Perkovic. 6. Kyu: Charlie Johansen, Marianne Kimer, Trine Lunddal Larsen og Winnie Bomholt Tangaa.

7. Kyu: Kent Larsen, Niels Arndal, Alberthe Oxvang og Sebastian Weltzer. 8. Kyu: Wickie Møller Nielsen, Eric Birskys, Alexander Piller, Emil Skafte, Noah Løth, Ella Mortensen, Andrea Petersen og Villads Wegener.

Publiceret 14 June 2019 09:16