Arkivfoto fra tidligere demonstration i Frederiksværk.

Arkivfoto fra tidligere demonstration i Frederiksværk.

Analyse: Minimumsnormeringer kan koste forældrene tusinder af kroner

NORMERINGER Forældre i Halsnæs risikerer at skulle betale flere tusinde kroner ekstra om året, hvis der bliver indført minimumsnormeringer: Mere end 5.000 kroner ekstra om året, hvis regeringen beslutter sig for at indføre minimumsnormeringer i børneinstitutioner - og hvis der vel at mærke ikke følger ekstra offentlige penge med ved en øgning af normeringerne.

Det viser en en analyse, som den borgerlig-liberale tænketank CEPOS har lavet.

Pædagogernes fagforening BUPL har foreslået indførelse af minimumsnormeringer, så der maksimalt må være tre børn per pædagog i vuggestuerne og maksimalt seks børn per pædagog i børnehaverne, hvilket er et mål, som flere af regeringens støttepartier, SF, Radikale og Enhedslisten har erklæret sig enige i.

”Hvis regeringen tilfører flere penge til området, betyder det, at kommunerne må lade forældrebetalingen stige yderligere. Og det er der god grund til at tro, at kommunerne vil gøre. Effekten kommer muligvis ikke første år, men den skal nok komme,” siger velfærdspolitisk chef i CEPOS, Mia Amalie Holstein og påpeger, at næsten samtlige kommuner i dag har ramt loftet for forældrebetalingen på 25 procent.

”Det bør være kommunalpolitikerne i samråd med daginstitutioner og forældre, der skal vurdere, om bedre normeringer er en god anvendelse af skattekronerne. Og så skulle kommunerne selv finde pengene til at øge normeringerne indenfor de kommunale budgetter,” siger hun og peger på, at en indsats for at gøre noget ved det meget høje sygefravær i daginstitutionerne kunne være en vej til at finde pengene.

Her i Halsnæs vil den årlige stigning være 5.390 kroner for en vuggestueplads og 3.607 kroner for en børnehaveplads ifølge CEPOS-analysen. /AN

Publiceret 13 November 2019 19:30