Feriefjas i Hundested, 1993. Foto: Verner Breuning.

Feriefjas i Hundested, 1993. Foto: Verner Breuning.

Gå på opdagelse i ugeavisens gamle fotoarkiv

Industrimuseet Frederiks Værk har scannet og registreret tusindvis af Gulvmåttens gamle papir pressefotos - nu kan alle se med

Af
Kim Larsen

LOKALHISTORIE Seks meget tunge arkivskabe af stål, fyldt med papirfotos fra den lokale ugeavis, blev i 2014 overdraget til Industrimuseet Frederiks Værk, kort efter fusionen mellem Frederiksværk Ugeblad/Halsnæs Posten og Halsnæs Avis.

De tusindvis af fotos er hovedsagelig fra perioden i starten af 1980'erne til 2000, hvor Frederiksværk Ugeblad/Halsnæs Posten overgik til brug af digitale fotos. Langt de fleste er fotos med lokale motiver. Nogle af dem har været bragt i avisen, mens andre aldrig har været offentliggjort før.

Nu bliver de alle sammen tilgængelige på nettet via www.arkiv.dk.

Det gælder dog ikke de personfotos, der fylder yderligere to arkivskabe. De er ikke en del af det igangværende scanningsprojekt og står endnu urørt. For slet ikke at tale om bunkevis af lokale sportsfotos, som stadig ligger på ugeavisen ...

Et skatkammer

"Det er et lokalhistorisk skatkammer, som alle nu har mulighed for at på opdagelse i. Vi er glade for, at museet har fået mulighed for at bevare billederne for eftertiden og gøre dem tilgængelige for lokalsamfundet. Det er en kæmpe opgave at scanne og registrere de mange billeder. Indtil videre har det taget to år, men registreringsprocessen fortsætter ufortrødent," fortæller museumsinspektør Søren la Cour Jensen, som er ansvarlig for museets arkiv.

Museumsinspektør Søren la Cour Jensen og museumsmedarbejder Laila Miermont ved to af Gulvmåttens gamle fotoarkivskabe, som nu befinder sig hos Industrimuseet Frederiks Værk. Her er de mange billeder ved at blive scannet og gjort tilgængelige for offentligheden. Foto: Kim Larsen.

Museumsinspektør Søren la Cour Jensen og museumsmedarbejder Laila Miermont ved to af Gulvmåttens gamle fotoarkivskabe, som nu befinder sig hos Industrimuseet Frederiks Værk. Her er de mange billeder ved at blive scannet og gjort tilgængelige for offentligheden. Foto: Kim Larsen.

Den store opgave er lagt i hænderne på journalist og museumsmedarbejder Laila Miermont:

"Jeg har indtil videre scannet og registreret 13.856 fotos, så det bliver over 15.000, inden jeg er igennem."

"Selve scanningen og registreringen er et meget monotont arbejde, men det er sjovt at finde billeder, der fortæller nogle historier. Hvad sker der lige her? Det taler til journalisten i mig og har ført til et par lokalhistoriske artikler, som er blevet bragt i avisen om f.eks. Tinghuskiosken og vindmøllerne i Lynæs," fortæller hun.

"Avisen fortæller jo samtidshistorie. Nu får læserne mulighed for at gå på jagt i fotoarkivet, og måske finder de sig selv som børn, eller deres forældre som unge, eller begivenheder de deltog i. Og så kan man også tydeligt se den forandring lokalområdet har gået igennem," siger Laila Miermont.

Vores tid

Avisens fotografer har dokumenteret livet i vores lokalsamfund. Dengang der var karneval i byen, da kanalen for første gang lagde vand til anderæs, alle byfesterne, revyerne, bankospil, sol og sommer på strandene, butikker der åbner, bygninger der forsvinder, badekarsejlads og snoreklip udført af skiftende borgmestre.

Ringridning ved Asserbofest 1985. Foto: Verner Breuning.

Ringridning ved Asserbofest 1985. Foto: Verner Breuning.

De fleste fotos er taget af Verner Breuning og Michael Roikjer (der afløste Verner Breuning i 1993), men der er også masser af fotos af Jan F. Stephan, som stadig fotograferer for Halsnæs Avis.

Ikke alle fotos er lokale

I det gamle fotoarkiv findes også pressefotos, der ikke er lokale, men som måske har været brugt i avisen i forbindelse med omtale af Cirkus Arli's besøg i byen eller en model i lækkert blondeundertøj i et modetillæg i avisen.

Det skal man være opmærksom på, når man går på jagt i fotoarkivet.

Man kan også komme ud for, at f.eks.et foto fra badestranden Trekanten i Hundested findes i mappen med fotos fra Liseleje Strand.

"De fejl som skete på en travl hverdag på avisen, når billederne blev arkiveret, har vi besluttet at gemme for eftertiden, dels af ressourcemæssige årsager og dels fordi avisens arkiveringssystem også er en del af historien," slutter Søren la Cour Jensen.

Find mere information

Mange fotos er dateret med ugenummer og år for brug i avisen, og bliver man nysgerrig, så kan man finde og læse den tilhørende artikel på Frederiksværk Bibliotek, der opbevarer alle lokalavisens aviser.

Bemærk at aviserne kun er tilgængelige i bibliotekets bemandede åbningstid.

FAKTA

Kom godt i gang:

  • 1. Gå ind på www.arkiv.dk
  • 2. Skriv UAB i søgefeltet efterfulgt af det eller de ord, du vil søge på. F.eks.: UAB, benzinstationer eller UAB, Arresø.
  • 3. Der dukker nu en eller flere mapper op med fotos, som du kan bladre i. Klik på menupunktet ’Yderligere indhold’ for at få en oversigt med beskrivelse af alle fotos i mappen.
  • 4. På Industrimuseets hjemmeside www.indmus.dk findes en samlet oversigt over alle avisens billedmapper. Oversigten opdateres løbende. Her er god inspiration at hente samt flere detaljer, der kan hjælpe dig i fotojagten.
  • Tryk på: ’Besøg Os’. Gå til: ’Arkivet’. Find linket:’ UAB - Frederiksværk Ugeblad og Halsnæs Postens Billedarkiv’.
  • 5. Vigtigst af alt: Prøv dig frem!
  • P.S. På arkiv.dk kan du naturligvis også finde museets øvrige lokalhistoriske fotos. Hvis du vil på fotojagt her, skal du under 'Filtrering' i feltet 'Arkiv' skrive 'Industrimuseeet Frederiks Værk'.
  • God fornøjelse med fotojagten.

Publiceret 07 November 2019 09:16