Nordmolen på Hundested Havn. Arkivfoto

Nordmolen på Hundested Havn. Arkivfoto

SF siger "måske" til havnebyggeri

NORDMOLEN Der er ikke et entydigt ja eller nej fra miljø- og planudvalgets formand Anja Rosengreen (F), efter at sagen om igangsætning af et lokalplanforslag for Nordmolen blev behandlet i udvalget tidligere på dagen.

SF's holdning er nærmere et "måske" med en stribe indbyggede forbehold, melder udvalgsformanden, efter at hun sammen med et flertal i udvalget har besluttet at sende sagen videre.

Forslag om byggeri på Nordmolen har før været omdrejningspunkt for politiske uenigheder, og det er spørgsmålet, om det seneste udspil fra Hundested Havn kan få bredere tilslutning, men foreløbig er der flertal i miljø- og planudvalget.

"Først vil jeg sige, at den her sag er svær på mange parametre, som jeg nu beskriver nedenfor. Jeg er tidligere blevet beskyldt for at ”være imod havnen” på en ukonstruktiv -og synes jeg - urimelig måde. I SF har vi ikke følelser for eller imod havnen, når vi laver politik," fortæller Anja Rosengreen og kommer med en længere begrundelse, oplistet i punktform:

  • Det er grundlæggende problematisk både for borgere og erhvervsliv, når byrådet træffer så smalle afgørelser som 11-10, på områder der har konsekvenser langt ud i fremtiden. Denne situation skyldes altså ikke havnen, men det tidligere borgmesterparti Venstre. Det er hvad jeg vil kalde dårligt politisk håndværk og det har skabt megen splid lige siden. Det kan bare ikke ændres, desværre.
  • Havnen har købt grunden og har en rimelig forventning om, at kunne bygge boliger på området. Vi må behandle Havnen som en hvilken som helst anden grundejer, uanset, at vi kan have drømme for området. Hvis kommunen ejede området, ja så kunne vi bestemme noget helt andet.
  • Hvad er så SFs principper for bolig- og erhvervsbyggerier i Halsnæs? Jo, det første og allervigtigste er, at der skal byfortættes fremfor inddragelse af nyt land. Naturen er ligeglad med Nordmolen, det er en asfaltørken. Så det er “kun” menneskeracen, so to speak, det er et issue for. Det er naturligvis også vigtigt, men ikke i den større sammenhæng som dette princip omhandler.
  • Den offentlige adgang til området er til gengæld virkelig vigtig. Som de fleste bekymrede udtalelser også går på, har vi set skrækeksempler nok, rundt omkring i danske havne, hvor profitmaksimeringen har taget overhånd, så der nu ligger mennesketomme rigmandsghettoer rundt omkring. Derfor skal der kigges nøje på dels erhvervsmulighederne i byggeriet, og dels på hvor naturligt det vil opleves, at bevæge sig rundt igennem bebyggelsen – også på tværs. Så er der noget meget konkret som hvor havnens øvrige gæster egentlig tænkes at skulle parkere, at der er indtegnet flere m2 end aftalt og at projektet virker lidt lukket - men det forestiller vi os, at der er nogle kloge folk der arbejder med.
  • Det næste princip der er afgørende for SF, er bæredygtighedskriterier i byggeriet. Halsnæs er jo ikke en kommune, hvor husene slår rekord på priserne. Derfor kan det nogen gange også være svært at kræve alt for dyre byggerier. Men dette byggeri har faktisk potentiale til at købere gerne vil betale lidt mere, for fx bæredygtige materialer og konstruktioner? F.eks. grønt tag med regnvandsopfang eller solceller, bæredygtigt træ og genbrugsmaterialer hvor det er muligt? Vindenergi til batteriopladning og varmeforsyning etc etc. Lad os tage konsekvensen af omstændighederne, og få byggeriet på Nordmolen til at blive et eksempel til efterfølgelse.

"Men, vi kan sagtens ende med at stemme nej tak, hvis den ikke lever op til vores forventninger," supplerer Anja Rosengreen.

Udvalgsmedlem Steen Hasselriis (V) er tilfreds med, at der nu kan arbejdes videre med forslaget om Nordmolen: "Det er godt, at der igen sker noget på området med igangsætning af et lokalplanforslag, men hvad SF mener om tidligere beslutninger og det politiske håndværk, må stå for SF's egen regning," tilføjer han.

DEBAT: NEJ TAK TIL PROJEKTET PÅ NORDMOLEN

Sagen om Nordmolen går nu videre til økonomiudvalget og derefter til byrådet. /an

Publiceret 06 November 2019 19:00