Nogle flåter, indsamlet i Tisvilde Hegn, indeholder TBE-virus. Flåtbid kan derfor, i værste fald, føre til smitte med centraleuropæisk hjernebetændelse, som er en meget alvorlig sygdom. Arkivfoto: AdobeStock.

Nogle flåter, indsamlet i Tisvilde Hegn, indeholder TBE-virus. Flåtbid kan derfor, i værste fald, føre til smitte med centraleuropæisk hjernebetændelse, som er en meget alvorlig sygdom. Arkivfoto: AdobeStock. Sebastian Kaulitzki - stock.adobe.com

Farlige flåter i Tisvilde Hegn

Mistanke bekræftet: Statens Serum Institut har fundet TBE-virus i flåter indsamlet i Tisvilde Hegn

SMITTEFARE Nu er mistanken bekræftet: Statens Serum Institut (SSI) har indsamlet flåter i Tisvilde Hegn og fundet TBE-virus i nogle af dem. TBE-smitte kan give alvorlig hjernebetændelse.

I år har SSI foreløbig påvist TBE hos 11 personer i Danmark. Heraf formodes tre smittet i eller omkring Tisvilde Hegn, én på Bornholm og syv i udlandet.

På den baggrund har SSI, i samarbejde med forskere på Københavns Universitet, indsamlet flåter i Tisvilde Hegn og undersøgt dem for TBE-virus.

Der er blevet påvist TBE-virus i flåter samlet ind omkring Tisvilde Naturlegeplads i det nordøstlige hjørne af Tisvilde Hegn. Der er ikke indsamlet flåter fra andre områder af Tisvilde Hegn, så det vides derfor ikke i hvilket omfang, der er TBE-virus i flåterne andre steder i skoven.

Risiko for smitte

I en pressemeddelelse skriver SSI, at hele området omkring Tisvilde Hegn vurderes som risikoområde for TBE.

”Personer som færdes i og omkring Tisvilde Hegn, især uden for stier i skov og krat, bør derfor være meget opmærksomme på at beskytte sig mod flåtbid”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

SSI foreslår vaccination mod TBE til personer, der færdes regelmæssigt uden for stier i skov og krat i området - især til personer, som plejer at få flåter på sig, når de færdes i naturen. Vaccinationen består af flere doser med behov for revaccination. Den skal betales af personen selv.

Det er sæson for plukning af bær og indsamling af svampe. Derfor bør man være særlig opmærksom på risikoen for flåtbid ved sådanne aktiviteter i Tisvilde Hegn.

”Man kan minimere risikoen for flåtbid ved at bruge en trøje med lange ærmer og lange bukser samt bære støvler og/eller trække strømperne ud over bukserne. Desuden kan myggeafvisende midler have en vis effekt. Hvis man udelukkende færdes på stier i skoven, vurderer vi risikoen for smitte at være meget lav” siger overlæge Anders Fomsgaard fra SSI.

Tjek for flåtbid

SSI opfordrer til, at man undersøger sig selv og sit barn for flåtbid og fjerner eventuelle flåter straks med en pincet eller bare med neglene. Et efterladt flåthoved/munddele betyder ikke noget, men se efter, at der ikke senere opstår betændelse i et sår eller et ringformet udslæt, som kan være tegn på infektion med Borrelia-bakterien.

Risikoen for flåtbid og TBE-smitte findes året rundt, også om vinteren, og risikoen er mest bestemt af, hvornår og hvor længe man opholder sig i risikoområderne. Derfor synes risikoen størst i godt tørt vejr i sommer- og sensommermånederne, hvor man færdes hyppigt og længe i nærheden af skovbunden, for eksempel ved leg i nedfaldne blade.

kil@lokalavisen.dk

Publiceret 14 October 2019 09:59