Endnu en opgave for DSRS-folkene: En sejlbåd er drevet i land. Foto: DSRS Lynæs

Endnu en opgave for DSRS-folkene: En sejlbåd er drevet i land. Foto: DSRS Lynæs

Redningsfolk tæt på de 100 udkald

Travl sæson med havarier og nogle skarpe situationer til søs

SØREDNING Dansk SøRedningsSelskabs (DSRS) station i Lynæs nærmer sig de 100 udkald i sejlsæsonen 2019.

Af de 10 DSRS-stationer landet rundt, har stationen i Lynæs langt de fleste udkald, oplyser Bo Vinten-Johansen fra den lokale redningsstation.

"Området er stort og strækker sig i Kattegat fra Gilleleje over Hesselø og til Odden. Derudover Roskilde Fjord og Isefjord. I udstrækning er det også det største område for en enkelt station. Lige nu er vi tæt på de 100 udkald, og jeg tror, vi runder de 100, inden sæsonen slutter midt i november," fortsætter han.

Sidste år slog DSRS Lynæs rekord, da de frivillige reddere i den hurtiggående redningsbåd blev kaldt til assistance godt 130 gange. De fleste opgaver er forholdsvis fredelige og går ud på at hjælpe lystsejlere, kitesurfere, fritidsfiskere m.fl, med hjælp efter eksempelvis motorstop, grundstødninger, forskellige former for havarier, men af og til er der også mere skarpe situationer med eftersøgninger i samarbejde med bl.a. Marinehjemmeværnet.

Sol, sommer, vindstille - men tanken er tom.

Sol, sommer, vindstille - men tanken er tom.

Tidligt på sæsonen var redningsfolkene med til at søge efter tre savnede personer i en båd.

"Det var en tragisk affære, alle var omkommet og drevet i land. Der er heldigvis langt imellem de ulykkelige situationer," konstaterer Bo Vinten-Johansen.

Forebyggende arbejde

Ud over aktionerne til søs yder DSRS-folkene også "forebyggende søredning" med vejledning om sejlads, sikkerhedsrelaterede emner, der kan være alt fra brug af redningsveste og kendskab til navigation til mere praktisk orientering om at have ekstra brændstof med om bord. Strøm på mobilen er også et must, når der skal tilkaldes hjælp.

DSRS Lynæs holder foredrag i sejlklubber eller andre foreninger og står gerne til rådighed med instruktion om brug af nødraketter og andet sikkerhedsudstyr. Med støtte fra LAG-aktionsgruppen og diverse fonde har redningsstationen fået midler til at få bygget en flydeplatform i Lynæs havn. Platformen er selve basen, men samtidig er der offentlig adgang til platformen, hvor man på to bænke/borde kan nyde havnelivet og sin medbragte mad.

DSRS Lynæs' drift sikres gennem bl.a. kontingenter, sponsorstøtte og donationer. /an

Publiceret 11 October 2019 10:16