Per Larsen (t.h.) og hjælperen Kim med bundrammen - selve fundamentet for den nye V3. Gruppen bag projektet vokser støt, og de håber at flere vil bakke op med f.eks. sponsorstøtte til materialer.

Per Larsen (t.h.) og hjælperen Kim med bundrammen - selve fundamentet for den nye V3. Gruppen bag projektet vokser støt, og de håber at flere vil bakke op med f.eks. sponsorstøtte til materialer.

V3 genopstår i køreklar udgave

Klenodie fra krigen i ny forklædning - køreklar til befrielses-event maj 2020.

KAMPVOGN En gruppe historieinteresserede bilentusiaster har kastet sig ud i opgaven med at bygge en ny version af kampvognen V3, der oprindeligt blev bygget af lokale modstandsfolk og blandt andet brugt til at nedkæmpe en tyskervenlig Hipo-bande i maj 1945.

Den originale V3 er siden blevet et nationalt klenodie, har været udstillet på Frihedsmuseet og i Frederiksværk, men det historiske køretøj befinder sig nu på et af Nationalmuseets magasiner, og det er lige nu tvivlsomt, om den gamle V3 kommer frem i lyset igen.

LÆS OGSÅ: FARVEL TIL V3

Uanset hvad skal V3 på hjul i ny udgave, og det bliver der arbejdet på de kommende måneder.

Befrielsen skal markeres

"Det er naturligvis meningen, at den nye V3 skal kunne køre og bruges til markering af 75-året for Befrielsen 5. maj 2020 i Frederiksværk," fortæller kørelærer og veteranbilentusiast Per Larsen, der lægger hus til projektet i nogle værkstedsrum ved bopælen i Frederiksværk.

Han har været forbi et museumsmagasin og opmålt det gamle køretøj, med venners hjælp er forskellige bilstumper skaffet, og gruppen af V3-entusiaster mødes indtil videre en dag om ugen for at restaurere og samle dele til V3 årgang 2020.

"Jeg har altid tænkt, at det kunne være fedt, hvis den originale V3 kunne komme til at køre igen - men den må jo knapt nok røres - så nu vi laver bare vores egen," siger Per Larsen og fortæller om restaurering af en masse dele fra en Ford A-lastbil, som den originale V3 også blev bygget på.

Dele af styrehuset svejses.

Dele af styrehuset svejses.

Metal og krydsfinér

"Denne her bliver bygget op af metalplader, en del af overbygningen bliver krydsfiner af hensyn til vægten, malingen bliver grå lige som på det gamle køretøj, og så bliver det spændende, om vi kan finde en kopi af det engelske Brengun maskingevær, som sad på V3 i 1945," fortæller Per Larsen, der i forbindelse med nostalgifestivalen Timewinder fungerer som teamleder for festivalens soldatergrupper, og han håber det bliver muligt at samle nogle folk til at optræde som engelske faldskærmssoldater og lokale modstandsfolk i en form for frihedsoptog 5. maj 2020.

Det er planen at kunne genskabe V3's første tur fra Stålvalseværket gennem byen og desuden nogle forskellige optrin fra befrielsesdagene. Arbejdet med V3-byggeri og planlægning af 5.maj-arrangement fortsætter hen over vinteren. /an

Motoren er stort set køreklar.

Motoren er stort set køreklar.

V3 i Frederiksværk, maj 1945.

V3 i Frederiksværk, maj 1945.

Publiceret 09 October 2019 11:47