Er den slags samlinger på rørene mon OK? Læserfoto

Er den slags samlinger på rørene mon OK? Læserfoto

DEBAT: Drikkevand i Asserbo

Af Niels Mejlhede Jensen, civilingeniør, Solvangsvej 35, Asserbo

VAND I Asserbo har vandværkets drikkevandsledninger i jorden haft et større vandtab end myndigheder umiddelbart tillader afgiftsfrit. Derfor har man været i gang med at udskifte de gamle stålrør med moderne plastledninger. De kommer i passende lange længder og bliver så med et smart koblingsstykke elektrisk svejst sammen. En normal plastledning der er velegnet til forsvarligt at fremføre drikkevand uden afsmitning af plastkemikalier skal normalt lægges i en gravet rende hvor ledningen omhyggeligt ligger "pakket ind" i et stenfrit sand og gruslag. En velkendt fremgangsmåde for kvalitetsbevidste danske håndværkere.

Rettelse: Mit læserbrev vedrører Asserbo By Vandværk, altså med "By" i midten.

Idet der viser sig at være et andet vandværk der hedder Asserbo Vandværk.

Jeg beklager overfor jer og overfor Asserbo Vandværk denne misforståelse.

Med venlig hilsen Niels Mejlhede Jensen

En moderne nemmere løsning kan være at lade den vandførende ledning blive beskyttet af en ydre hård plastkappe. Dvs. et ydre plastrør der tåler selv små sten så man i den grove rende ofte blot kan tilbagefylde den opgravede jord oven på vandledningen. Ved koblingsstykket skal så både det indre og det ydre plastrør tildannes og samles korrekt og nemt. På en kort god instruktionsvideo har rørfabrikanten vist hvorledes man med en rørskærer tildanner både det indre og ydre rør, renser og samler til en holdbar løsning, som krævet af myndighederne. Denne video kan ses af alle på internettet og forstås uden skolekundskaber.

Men Asserbo Vandværk med det kritisable ledningsvandtab har ikke fundet det nødigt at følge denne video, som det ses af et foto jeg tog for et år siden og straks sendte til dem. Det ydre rør synes groft hugget og revet over så det nær samlingen ikke korrekt beskytter det indre mere sarte rør, og yderrøret vil under uheldig belastning kunne rives yderligere op (ved "lynlås rive-effekt"). Som ingeniør vil jeg ikke uden specielle foranstaltninger kunne godkende denne samling. Og dermed føler jeg mig også utryg ved den indre samling, om rørender er sprit-renset før svejsning, om røret er ført langt nok ind eller der er en lunke med slam som er vanskeligt at renskylle. Dermed vil slam så senere kunne føres ud til forbrugerne.

Jeg så kun denne ene tilfældige samling. Hvorledes er de andre samlinger? Bedre eller værre? Når nu det er nemt at gøre alt korrekt? Er tilbagefyldning af jord ved røret sket uden skarpe sten og uden store sten som krævet? Danmark bryster sig af at have en kvalitetsbevidst håndværkertradition. Hvor i Asserbo kan vi møde de håndværkere, som stolt kan fortælle om da de lagde nye plast vandledninger?

Danmark er stolt af at sende dygtige ingeniører i længere tid ud til den anden side af kloden for der at instruere i og føre tilsyn med lægning af vandledninger. Men hvad med vandkants-Danmark i Asserbo? Jeg møder mange flinke mennesker i Asserbo, og jeg synes de fortjener at få samme gode drikkevandskvalitet.

LINK TIL Instruktionsvideo: https://www.wavin.com/da-dk/Catalog/Vand/Transport-i-jord/PE-Safetech

Publiceret 07 August 2019 17:30