Godt naboskab og fælles opmærksomhed øger tyvens risiko for at blive opdaget og gør dermed nabolaget mere trygt. Læs mere på nabohjælp.dk. Foto: Kim Larsen.

Godt naboskab og fælles opmærksomhed øger tyvens risiko for at blive opdaget og gør dermed nabolaget mere trygt. Læs mere på nabohjælp.dk. Foto: Kim Larsen.

Færre oplever indbrud

Antallet af indbrud i Nordsjælland falder og er nu det laveste i mange år - Halsnæs Kommune har færrest indbrud i politikredsen

INDBRUD Der er stadig alt for mange, der oplever indbrud, men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af indbrud i Nordsjælland fortsat er faldende. Det glæder parterne bag indbrudssatsningen Bo trygt!, der arbejder for at øge trygheden og reducere antallet af indbrud i Danmark.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik blev der i Nordsjælland anmeldt 737 indbrud i private hjem i årets andet kvartal. Det er et fald på over 12 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

"Det er rigtig glædeligt, at det går i den rigtige retning med indbrudstallene," siger Carsten Spliid, politiinspektør i Nordsjællands Politi. Han fortsætter:

"I Nordsjælland har vi sat massivt ind overfor indbrud. Vi har indgået et samarbejde med Bo trygt!, som betyder, at vi går til det præventive arbejde på en ny måde med oplysning i centrum, og vi har afholdt nogle meget velbesøgte borgermøder."

"Vi kan helt tydeligt mærke, at det har skærpet borgernes interesse for Nabohjælp og indbrudsforebyggelse, men der er stadig et uforløst potentiale i forhold til indbrudsforebyggelse i Nordsjælland, og det vil vi gerne gøre noget mere ved," siger Carsten Spliid.

TrygFonden, Realdania, Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) står bag indsatsen Bo trygt!, der har som målsætning at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 30.000 til under 10.000 om året.

For selvom indbrudstallet er faldet, så sker der omkring tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i Sverige, Norge og Tyskland. Og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Heldigvis er der meget, man selv kan gøre, fortæller Britt Wendelboe fra TrygFonden:

"Det, en tyv er allermest bange for, er at blive set, og vi anbefaler, at man nu hvor hækkene er ved at være afblomstrede finder hækkesaksen frem og klipper hækken ned. For så giver man naboerne mulighed for at kigge ind og forstyrre en tyv, der er på vej på arbejde. Hvis man ovenikøbet sætter lys med sensorer op, så vil tyven have meget sværere ved at få arbejdsro i aften- og nattetimerne, siger Britt Wendelboe.

indbrudstyvene har travlt i sommerferien

Rigtig mange indbrud sker i ferierne, og derfor kan det være en rigtig god idé at sikre sit hus og tilmelde sig Nabohjælp, inden man drager afsted. Der er 280.000 nabohjælpere i Danmark, og tallet stiger hele tiden.

"Der sker typisk mange indbrud i juli måned, men gode naboer er en af de bedste måder at beskytte sig imod tyven på. Naboer, der hilser på ukendte ansigter og spørger ind til deres ærinde på vejen, stresser en indbrudstyv, og vi ved, at aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert femte indbrud. Derfor er vi ekstra glade her i sommerferien for de mange nabohjælpere over hele landet," siger Emilie Birk Jørgensen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Få indbrud i Halsnæs

I første halvår 2019 var der 45 indbrud i private hjem i Halsnæs. Det er præcis samme antal som første halvår 2018, men betydelige færre end samme periode i 2017, hvor der skete 77 indbrud i private hjem i Halsnæs.

Halsnæs er den af politikredsens 13 kommuner, som har færrest indbrud. F.eks. er der dobbelt så stor risiko for at blive udsat for indbrud i nabokommunerne Frederikssund og Gribskov, hvor der blev anmeldt henholdsvis 104 og 101 indbrud i første halvår 2019 mod altså 45 i Halsnæs.

5 GODE RÅD MOD INDBRUD:

Vær en god nabohjælper

Hils på dem, du møder på din vej. Og brug Nabohjælps app til at fortælle nabolaget, hvis noget vækker mistanke, eller nogen har haft indbrud. Godt naboskab og fælles opmærksomhed øger tyvens risiko for at blive opdaget. Og det gør nabolaget mere trygt for dig. Hent appen eller læs mere på nabohjælp.dk.

Tænd lys ude og trim hækken

Sørg for god belysning udenfor dit hjem. Lys med sensor øger chancen for, at tyven bliver set af naboerne og forstyrret i sit arbejde. Undgå store træer, høje hække og mørke gemmesteder omkring huset. På den måde bliver det sværere for tyven at komme uset ind.

Gør det svært at bryde ind

Lås værktøj og haveredskaber inde i dit skur eller garage, så det ikke kan bruges til indbrud. Sørg for gode, solide låse, døre og sikrede vinduer. To låse på hoveddøren gør det mere end dobbelt så besværligt for tyven.

Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt

Brug altid MobilePay eller kig efter NemID hos sælger, når du køber brugt. Når en betalingsform kan spores via cpr-registret, mindsker du risikoen for at få tyvekoster med hjem.

Ring 114 ved mistanke om indbrud

Ring 114 hvis du har haft indbrud eller er vidne til mistænkelig adfærd. Politiet kan opklare flere indbrud, hvis du hjælper dem. Dine oplysninger er måske afgørende, og selv mindre detaljer kan gøre en forskel. Og deler du også din viden med nabolaget, kan endnu flere hjælpe.

Publiceret 18 July 2019 09:18