Magnus og Ida forbereder sig til weekendens Royal Run med træningspas i Hundested. Privat foto

Magnus og Ida forbereder sig til weekendens Royal Run med træningspas i Hundested. Privat foto

"Det handler om at se mulighederne"

Multihandicappede Magnus deltager i Royal Run på Færøerne

Royal Run 26-årige Magnus Magnussen og 28-årige Ida Marie Iversen vil som så mange andre unge gerne hele verden rundt med deres sport, og det er ingen hindring, at Magnus er multihandicappet. Første store løb i Magnus’ og Idas løbekalender er Royal Run på Færøerne den 1. juni og distancen er 10 kilometer.

Magnus, der er født med det meget sjældne Wolf-Hirschhorns syndrom, der medfører svære handicaps; i mange tilfælde så alvorlige, at nyfødte med syndromet ikke overlever.

”Fra Magnus var helt lille fik vi at vide, at han ikke ville kunne noget som helst”, fortæller Magnus’ mor, pædagog og psykoterapeut Jorun Magnussen. ”Og med den melding i bagagen gik vi så stålsat i gang med at skabe så almindeligt, rigt og værdigt liv for Magnus som overhovedet muligt.”

I dag, hvor Magnus er blevet voksen, bor han på Lykke Marie i Slangerup; et bosted for unge mennesker med svære handicaps. Her er filosofien også, at livet skal leves så ungt og selvstændigt som muligt, og at et meget plejekrævende liv ikke skal minde om livet på et plejehjem, når beboerne er unge mennesker. Det aktive liv forfølges også i aktiviteter udenfor Lykke Maries vægge; blandt andet er Magnus en ivrig koncert- og festivalgænger.

Næste skridt på vejen mod et selvstændigt og aktivt ungdomsliv for Magnus er at blive para-løber; både træning og deltagelse i store løb i Danmark og udlandet. Med Magnus’ forudsætninger kræver det noget særligt udstyr og en rigtig god løbemakker.

Inspireret af Team Tvilling

Magnus’ 25-års fødselsdag blev fejret med en stor fest i barndomshjemmet i Hundested, og øverst på ønskelisten var økonomiske bidrag til den specialbyggede løbevogn, der kunne åbne op for deltagelse i store løb. Vognen blev erhvervet 'second hand' fra Team Tvilling, der har været pionerer indenfor såkaldt handicap/rask-idræt.

I Team Tvilling løb en rask tvillingebror helt konkret med sin handicappede bror, og det har startet en større bevægelse, hvor flere og flere para-atleter deltager i store løb sammen med en ikke-handicappet løber.

Jorun har med glæde fulgt denne udvikling:

”Vi har været meget inspirerede af Team Tvillings initiativ, og oplevede, at det var det helt rigtige for Magnus. Han kan ikke gå eller løbe selv, men han elsker intensitet, fart, naturoplevelser – og allermest – at lave noget i fællesskab med andre.”

Ida løber, Magnus kommer med motivationen

Magnus’ løbemakker er Ida Marie Iversen, der er uddannet ergoterapeut, og lige nu i gang med at afslutte en kandidatgrad i idræt og sundhed på Syddansk Universitet i Odense. Ida har tidligere været Magnus’ kontaktperson på Lykke Marie, og har en særlig passion for handicapsport. Ida underviser blandt andet i trampolinspring for børn og unge med cerebral parese, og skriver speciale om tilpassede idrætstilbud for handicappede.

Da Magnus’ fødselsdagspenge var investeret i løbevognen fra Team Tvilling, fangede bordet for Ida:

”Det sjove er, at jeg slet ikke kan lide at løbe, men Magnus giver mig lige præcis den motivation, jeg mangler, når jeg bare løber selv. Magnus griner og signalerer, at han er klar, så snart jeg snører løbeskoene, og så giver det hele pludselig mening. De her løb handler om at se muligheder, hvor man før i tiden har set begrænsninger. Den ånd har Team Tvilling givet videre til så mange med fysiske udfordringer, der nu kan gå fra at være handicappede til at være para-atleter. Det er meget inspirerende, og noget, vi alle kan lære af!”

Magnus og Ida har trænet med den specialbyggede vogn siden nytår for at blive klar til deres første store løb.

Royal Run i hjemstavnen

Magnus har færøske rødder og har rejst til Færøerne mindst en gang om året siden han var to år gammel.

Magnus’ bedsteforældre voksede op med en masse gode og vigtige sommerminder fra Fugloy (Fugleø), minder de videregav til Magnus. Fugloy er den yderste, nordøstlige ø med kun omkring 40 indbyggere fordelt i to små bygder. Fugloy er ikke nem at komme til, da den ikke er landfast med nogle andre øer, men Magnus er vant til at tage turen ud til den isolerede ø med enten postbåd eller helikopter.

”Da vi hørte, at Royal Run skulle løbes på Færøerne i år, var det indiskutabelt at det skulle være Magnus’ første store løb”, udtaler Jorun og fortsætter: ”Vi elsker det fællesskab, der er på spil i lige præcis Royal Run, og vi vil gerne være med til at festligholde, at løbet kommer til Færøerne. Hele vores store færøske familie vil være med til at heppe, og det bliver en stor dag for Magnus og os allesammen.”

Løber Ida er spændt og nervøs for ruten med stigninger, andre løbere og mange forventningsfulde tilskuere fra Magnus’ store, færøske familie. Til gengæld er hun ikke spor nervøs for para-atleten Magnus:

”Mange andre med handicaps kunne blive overstimulerede i et stort løb, men den bekymring har jeg slet ikke med Magnus. Han vil befinde sig i sit helt rette element med fart, vind i ansigtet og mange mennesker omkring os.”

Publiceret 26 May 2019 00:00