Elever: "Vi skaber selv vores jobs"

Efterskolen NNY - den nye årgang

Af
Rasmus Poppe

erhvervspraktikant fra Hundested Skole

NNY New Nordic Youth (NNY) er en relativ ny efterskole, med 100 elever, for design og iværksætteri - den ligger ude på landet mellem Hundested og Torup. Hvad synes eleverne om skolen, der startede i 2017?

“Her på NNY kigger vi på hvordan fremtider ser ud, faktisk så er findes 60% af de jobs, som vores generation kommer til at arbejde med ikke engang endnu, så dem skal vi selv ud og skabe, og det er det iværksætteri gå ud på, at skabe noget,” siger Johannes Egholm.

“Vi er den første generation der er vokset op med gaming, som en sport, men bag den her nye sport, skal der også en helt masse nye jobs til, som ikke er opfundet nu,” siger Lucas Damsgaard.

Medie, Tech og Bizz

Efterskolen har tre linjer, der bliver fokuseret meget på: Medie, hvor eleverne arbejder med billedredigering og grafisk design med programmer fra Adobepakken, som alle elever får, Tech, hvor eleverne lærer at programmere ting som hjemmesider, apps, spil, robotter og meget andet og Business hvor der bliver udviklet idéer til fremtidens produkter. Alle tre linjer arbejder tit sammen om en opgave.

“Det fede ved NNY er, at vi har de her tre linjer, men det er ikke ligesom på en almindelig efterskole, hvor du f.eks. har fodbold og badminton, hvor du kun spiller fodbold og badminton i de fag. På vores tre linjer arbejder vi alle sammen sammen. Der er en gruppe her på NNY, der er i gang med at lave et tøjfirma, der består af to fra businesslinjen og en fra mediedesign. Der arbejder de sammen på tværs af deres linjer, fordi at dem på Medie kan noget, som dem på Business ikke kan - og omvendt,” siger Lucas Damsgaard.

Så når en elev fra Business linjen får en idé, for eleven sikkert også brug for en hjemmeside eller app, der kommer en elev fra Techlinjen ind, som kan programmere en hjemmeside, men for at det skal se flot ud, får de brug for en elev fra medie design, som kan redigere billeder og designe hjemmesider. Så selv om der kun tre linjer, arbejder alle eleverne sammen på NNY.

Sammenholdet blandt elever og lærere er super godt på NNY, synes de tre elever.

“Det er super hyggeligt, vi har det rigtig sjovt alle sammen. Der er ikke så mange konflikter, og hvis der er, så er det kun en halv time, og så er det sjov og spas igen. Man har et rigtigt tæt forhold til lærerne, fordi man bor sammen med dem, og de er med på ligeså meget spas, som vi er. De er også med til at lave sjov, som om det var forældre,” siger Amalie Christensen.

Frit valg efter skoletid

Selve skolen er en nyrenoveret, så alt ser fint og nyt ud. Eleverne bor på skolen flere uger i træk, så bl.a. værelsernes kvalitet betyder meget.

“De er meget luksuriøse, vi har eget bad og toilet på alle værelserne. Det er helt nye værelser med fine senge og masser af plads,” siger Amalie Christensen.

Værelserne ligger på gange med fem til seks værelser, de er nye store og super hyggelige. Desuden har skolen også en masse “hyggekroge”, mange steder med sofaer, TV og puder og endda en hel kælder fyldt med fede gaming computere, air hockey og billardborde.

Efter en skoledag på NNY har eleverne frit valg til, hvad de vil lave.

"Det er meget forskelligt hvad eleverne på NNY laver i fritiden, Der er dem der ligger i sofaen eller på værelserne og hygger med vennerne, så er der mange der tager i byen og kigger i butikker og køber ind og så er der nogle, der tager ud og tager billeder og flyver med drone og cykler og løber.” siger Amalie Christensen.

KONKLUSION: New Nordic Youth er overordnet en unik og fed efterskole med masser af muligheder, som iværksætter, programmør, grafisk designer, og meget mere.

Publiceret 26 October 2018 11:43