Annemette Rosenborg Eriksen efter en givtig indsamlingstur. Der er altid ’god fangst’ på Hillerødvej på strækningen mellem McDonald’s og den gamle rundkørsel i Frederiksværk, fortæller hun.

Annemette Rosenborg Eriksen efter en givtig indsamlingstur. Der er altid ’god fangst’ på Hillerødvej på strækningen mellem McDonald’s og den gamle rundkørsel i Frederiksværk, fortæller hun.

Affaldshelte arbejder for et rent Halsnæs

Initiativtager håber det vil brede sig som ringe i vandet at samle affald

AFFALDSINDSAMLING ?Halsnæs Affaldshelte” hedder en Facebookgruppe, som har eksisteret et års tid.

Bag gruppen står Annemette Rosenborg Eriksen, Hanehoved:

“Vi bor i sådan et naturskønt område. Det er tåkrummende pinligt, at nogen kvitterer for den gode oplevelse med at kaste cigaretpakker, skod, øldåser, jägermeisterflasker og fyldte poser med hundeefterladenskaber fra sig overalt.”

“Det forsvinder ikke af sig selv, men hober sig op og gør vores fælles hjem til én stor losseplads.”

“Det betyder meget, at der er rent og ikke flyder med affald,” fastslår Annemette Eriksen.

“Det gode er, at vi selv kan gøre noget ved det. Til glæde for alle, der holder af at cykle eller gå rundt i vores kommune,” tilføjer hun.

“For et år siden lavede Halsnæs Affaldshelte en regulær affaldsindsamlingsdag. Det gav rigtig mange positive tilkendegivelser, men kun et enkelt par dukkede op på dagen. Så det var ikke den store succes.”

“Men nu synes jeg, det begynder lige så stille at brede sig, der er flere og flere som samler ind forskellige steder i kommunen.”

“Mit håb er, at hvis folk ser andre gå i gang med at samle affald, at så vil det brede sig som ringe i vandet.”

“Og den, som har kastet affald fra sig og ser, at naboen er ude at samle op, tænker sig måske om en ekstra gang,” lyder det fra Annemette Eriksen.

Gode snakke og god motion

Selv har Annemette Eriksen gjort det til en vane at have en indkøbspose med til affald, når hun går tur med sin hund.

Herudover tager hun engang imellem af sted i weekenden på en organiseret indsamlingstur i f.eks. Grønnesse Skov, Auderød Skov eller strækningen mellem McDonald's og den gamle rundkørsel, hvor der altid er rigeligt at samle op.

“For et år siden samlede jeg med en veninde fire sække med affald i et område. I år samlede vi i samme område én sæk. Det er da irriterende at se, at der er kommet møg igen. Men på den anden sige, så har det også hjulpet, der er trods alt forskel på fire sække og én sæk. Det hjælper altså.”

Udover renere natur og omgivelser, så er der også et socialt aspekt, påpeger Annemette Eriksen:

“Man lærer en masse nye folk i området at kende. Både dem som melder sig som hjælpere, og folk der standser op for at takke for indsatsen. Det har ført til gode snakke med mange folk.”

“Jeg oplever også at folk dytter og giver 'thumbs up', kommer med forfriskninger eller sågar kører bort med affaldet. Det varmer utrolig meget.”

“Ved fælles hjælp får vi hurtigt styr på tingene, hvorimod det går trægt, hvis kun en håndfuld mennesker giver den gas.”

“Og samtidig giver det rigtig god motion, man behøver ikke gå i fitnesscenter,” fastslår Annemette Eriksen.

Lån en tang

Lystfiskerklubben donerede sidste år en kasse med handsker, affaldstænger, sække og veste til Halsnæs Affaldshelte.

Noget er fordelt til andre indsamlere, og noget har Annemette Eriksen med i sin bil, hvis hun på sin vej møder folk, der vil give en hånd med.

Hvis nogen vil donere flere affaldstænger, klare affaldssække samt handsker til formålet, så vil det kunne lånes ud til nye 'affaldshelte'. Måske vil udstyret fremover kunne lånes på biblioteket - det arbejdes der i hvert fald på.

Annemette Eriksen kan kontaktes via Facebooksiden “Halsnæs Affaldshelte”.

En bøn til kommunen

Annemette Eriksen har en lille bøn til Halsnæs Kommune:

“Vi savner en container til usorteret affald. Det er svært at håndtere flere forskellige poser, når man er ude at samle affald - det kan man ikke forvente af frivillige. Det ville være rigtig fint, hvis vi kunne få lavet en aftale, der giver os mulighed for at aflevere det indsamlede affald usorteret.”

fakta

Vil du hjælpe til med at indsamle henkastet affald, eller vil du støtte Halsnæs Affaldshelte med f.eks. affaldstænger og klare sække?

Så kontakt Annemette Rosenborg Eriksen via Facebooksiden “Halsnæs Affaldshelte”.

Publiceret 22 February 2018 00:00