Dan Olsen og Marianne Bach Nielsen lever begge med kroniske smerter. På et selvhjælpskursus har de lært nogle redskaber til bedre at kunne tackle et liv med smerter. Foto: Kim Larsen.

Dan Olsen og Marianne Bach Nielsen lever begge med kroniske smerter. På et selvhjælpskursus har de lært nogle redskaber til bedre at kunne tackle et liv med smerter. Foto: Kim Larsen.

Lad ikke smerterne styre dit liv

Af
Kim Larsen

Kim Larsen

SELVHJÆLP "Det er vigtigt, at I forbereder jer, inden I går til lægen. Book eventuelt en dobbelttid. Og så spørg, vær ikke bange for at spørge. Og gentag så, hvad lægen har sagt, så I er sikre på at have forstået, hvad han har sagt ." Ulla Utoft giver gode råd om lægebesøg. Hun er en af de to undervisere på selvhjælpskurset "Lær at tackle kroniske smerter". Lægesnakken efterfølges af et oplæg om sund kost og levevis. De gængse kostråd om masser af frugt og grønt, fisk og fuldkorn og til gengæld mindre kød, salt og sukker gælder også for mennesker, der døjer med kroniske smerter. En sund levevis giver mere overskud og kan være med at bryde den onde cirkel i forhold til smerter, fortæller Bjarne Jørgensen. Han kender, ligesom Ulla, fra egen krop at have kroniske smerter. Det er simpelthen et krav for at kunne blive instruktør på kurset. Begge undervisere er frivillige og har gennemgået et instruktørkursus, hvor de er blevet certificeret.

Tilfredshed med kurset

Det er sidste gang i dag, at holdet mødes. Dagens lægesnak og sundhedsråd er udgør kun en lille flig af det, som deltagerne har været igennem i løbet af de seks undervisningsmoduler. "Nu er det sidste gang. Det er sådan lidt...." Dan Olsen lader svaret hænge i luften. "Jeg synes det har været et rigtigt godt kursus, og underviserne er nogle herlige mennesker," fastslår han. "Vi kunne sagtens have fortsat," supplerer Marianne Bach Nielsen. Hvis der laves en netværksgruppe, hvilket har været på tale, så vil de begge helt klart være med. Dan fik smadret sin ene arm ved en motorcykelulykke for 26 år siden. Marianne er i forbindelse med en arbejdsskade er blevet opereret to gange i ryggen. Begge har kroniske smerter. "Kurset har været med at øge min bevidsthed om nogle ting. At være bevidst om dine begrænsninger, men også at sætte pris på det du faktisk kan. Vi har arbejdet med handleplaner og lært at sætte nogle mål," fortæller Dan Olsen og tilføjer: "For mit vedkommende, så bare det at sætte sig blandt andre mennesker med kroniske smerter, at være sammen med ligesindede. Det er lige så vigtigt." "Jeg har været meget aktiv før og altid dyrket idræt. Nu kan ikke sidde, ikke cykle, ikke køre bil. Jeg har på kurset lært at flytte fokus omkring alt det jeg ikke kan, til hvad jeg kan," fortæller Marianne Bach Nielsen og fortsætter: "Jeg skal leve med smerterne hver dag, men jeg skal styre smerterne, så de ikke styrer mig. Det gælder om at vende de negative tanker og i stedet glæde mig over, at jeg stadig kan være der for mine børn." "Jeg kan f.eks. køre min søn i skole. Jeg ved det koster på kontoen, og at jeg må lægge mig bagefter. Men jeg kan tage et bevidst valg, det er mig selv der bestemmer - ikke smerterne," forklarer Marianne Bach Nielsen.

Ulla Utoft og Bjarne Jørgensen har været instruktører på

Ulla Utoft og Bjarne Jørgensen har været instruktører på "Lær at tackle kroniske smerter". De ved, hvad det handler om, for begge har selv kroniske smerter. Foto: Kim Larsen.

Fakta

Halsnæs Kommune tilbyder to selvhjælpskurser: Lær at tackle kroniske smerter Lær at tackle kronisk sygdom Begge kurser løber over seks uger, hvor deltagerne mødes fast en gang om ugen á 2½ time. Der er som regel 12-18 deltagere på et kursushold. Yderligere information fås hos sundhedskonsulent Kirsten Müller på tlf. 2035 0168 eller via mail: kimu@halsnaes.dk.

Publiceret 19 March 2016 00:00