Michael Jensen fra Netplan A/S kan opleves som oplægsholder til kommunens nytårskur. Foto: Twitter

Michael Jensen fra Netplan A/S kan opleves som oplægsholder til kommunens nytårskur. Foto: Twitter

Ekspert:

Halsnæs kan skabe jobs med højhastighedsbredbånd

Hurtigt og stabilt bredbånd er essentielt for levestandarden i Danmark, siger ekspert, der optræder på kommunens nytårskur

Af
Jens Patrick Thiede

NETDÆKNING Halsnæs Avis har de sidste to uger intensivt berettet om den ringe forsyning af højhastighedsbredbånd i Halsnæs Kommune. Nu blander en ekspert sig i debatten:
Michael Jensen fra konsulentfirmaet Netplan A/S, der har udfærdiget en rapport til Halsnæs Kommune om netdækningen, kommer med yderligere indspark om emnet. Michael Jensen optræder desuden som taler på kommunens nytårskur 28/1 i Gjethuset.

Som el og vand

"Hurtig, digital infrastruktur skal være en basal del af infrastrukturen som el, varme osv. er det. Vi skal simpelthen ikke tænke over det - det skal bare køre. Der er enorm fokus på, hvad vi skal leve af i fremtiden, og her vil mange jobs i et videnssamfund som Danmark være totalt afhængige af hurtigt bredbånd," siger Michael Jensen.
Han omtaler "den fjerde industrielle revolution", der indbefatter arbejdspladser, som lægges ud "i skyen", dvs. online, og dermed kan opgaverne laves overalt. Fælles for jobsene er, at de kræver hurtig digital forbindelse.
Den amerikanske by Chattanooga var for få år tilbage en halvdød industriby - lidt ligesom Frederiksværk, men nu har byen vendt udviklingen ved at få skabt en digital infrastruktur i verdensklasse, forklarer Michael Jensen og mener, eksemplet kunne overføres til kommuner som Halsnæs.
"Lynhurtigt bredbånd danner basis for megen fremtidigt erhverv, men også for bosætningen i et område. Pt. udflytter staten fysiske jobs til provinsen, men ingen kompetente folk vil flytte med. Det problem løses ved, at de ville kunne arbejde 'i skyen'."
"Når højhastighedsbredbånd for alvor får fat, vil folk få muligheden for et helt nyt mønster på arbejdsmarkedet med langt mindre transport, hvilket vil spare både tid og gavne co2-udledningen," forklarer den teknologiske ekspert.
LÆS OGSÅ: Vi må lægge pres på telebranchen

Ukendte fremtidsudsigter

Hvornår vil Halsnæs kunne forvente et afgørende ryk i fiberbredbånd i kommunen?
"Ifølge TDC kan enhver jo grave fiber ned i kommunen, men TDC har jo også købt de to selskaber, som tidligere gravede fiber ned. Der sker dog også en udvikling på kobberteknologierne, men fælles for dem er, at rækkevidden er begrænset."
"For at nå ud til flere, kræver det nedgravning af mere fiber, og det sker i øjeblikket kun, hvis mindst 40% i lokalområdet vil tilslutte sig," fortæller Michael Jensen.
Han tilføjer, at der nu foreligger et høringsudkast fra energistyrelsen om, at forsyningspligten på bredbånd skal forsvinde. Sker det, vil det endegyldigt være markedskræfterne, der bestemmer bredbåndsmarkedet, og så kan staten ikke gøre noget.
"Det ville efterlade et stort spørgsmålstegn; hvad så?", mener Jensen.

SE OGSÅ: Folketinget må komme ind i kampen
Fremtidens jobs & teknologier

Michael Jensen nævner en række teknologier der skal sikre fremtidens jobs, og som kræver hurtige og/eller stabile bredbåndsforbindelser: 

-Robotter til fjern-kirugi
-3D-printning
-Nanoteknologi
-M2M-kommunikation

Publiceret 22 January 2016 11:00