Lad os alle bidrage til at nedbringe trafikken i Kregme rundkørslen - så vil køen blive kortere, skriver Søren Helms Knudsen. Arkivfoto: Chr. Ravnborg.

Lad os alle bidrage til at nedbringe trafikken i Kregme rundkørslen - så vil køen blive kortere, skriver Søren Helms Knudsen. Arkivfoto: Chr. Ravnborg.

DEBAT: Klimakrise - vi kan gøre noget lokalt

Af Søren Helms Knudsen

KLIMAKRISE - Et mærkeligt ord. Skal vi tage det alvorligt, eller skal vi stikke hovedet i et hul, som strudsen gør det. Desværre er det jo nok dybt alvorligt. Vi får alt for meget regn her i efteråret, sidste år havde vi tørke. Gletsjerne, Grønland og polerne smelter. Vi ender med tørker, vandstandsstigninger, storme og mange andre problemer. Hvis folk ikke kan være i deres eget land, begynder de at bevæge sig, med krige og flygtningestrømme til følge.

Skulle vi i Halsnæs ikke prøve at yde vores bidrag til at stoppe den udvikling? Både kommunen og borgerne kan gøre noget. Et lille bidrag vil føles godt, vi vil kunne være stolte sammen.

Jeg foreslår, vi stopper udviklingen omkring Kregme rundkørslen. Tænk hvis vi kan måle, at køen over et års tid bliver kortere og kortere. Det ville jo være fantastisk.

Der er mange ting, der kan gøres. For det første kan vi tage toget. Der er mange fordele ved det, man kan slappe af og forberede sig, tage en ekstra lille nap, eller bare kigge ud på vores pæne landskab.

Frederiksværk og Hundested er jo udmærkede handelsbyer, så hvorfor ikke handle der i stedet at køre udenbys. Så er der selvfølgelig busser, samkørsel og cykler...

Jeg har lavet en forsøgsside på Facebook, den hedder "Mindre trafik i Kregme Rundkørslen", hvor I kan gå ind og støtte og komme med forslag.

Der er flere forskellige transportformer, der kan gives mere plads til. Lokalbanen, cyklen, busser og også løbehjul. Samkørsel og delebiler er også en transportform der skal tages hensyn til, en bybus kan måske også give mening.

Alt dette skal hænge sammen, så vi kan stå af cyklen og tage toget. Stille bilen og køre videre sammen med en ven eller kollega, eller tage toget. Vi har brug for en app, der kan se, hvor der er ledige p-pladser og en stor plads ved Hanehoved station, så de fra Hundested, Liseleje, Asserbo og det nordlige Frederiksværk kan hoppe over i tog eller pendle derfra.

Det har de i Frederikssund og den er stort set fyldt hver dag. De er ved at bygge en ved det nye supersygehus i Hillerød, i Køge og flere er ved at blive etableret. Så hvad venter vi på i Halsnæs.

Lokaltoget er også på vej til store forandringer. Det er lige blevet vedtaget at bruge en halv milliard på reparationer og tiltag til vores tog, Der kommer ny Favrholm station ved supersygehuset, som sparer 10-15 minutter mod København, fordi både lokalbane og S-tog stopper her, så vi ikke behøver at køre helt ind ind til Hillerød.

I Nordtyskland skal de til at indsætte over 50 el-tog, der kører på batteri. Vi behøver altså ikke hænge ledninger op for at få elektrificeret lokalbanen.

Der er masser af muligheder. Vi skal bare have hænderne op af lommen.

Publiceret 05 November 2019 11:13