DEBAT: Når det virkelige liv gør ondt

Af Mogens Nørgaard Olesen, H.P. Christensensvej 18, Frederiksværk

PLEJE I Halsnæs Avis kunne man den 18. juni læse en frygtelig beretning, hvor Pia Shanaya Harling Hansen fortæller om sin mors sidste tid på plejecenter ”Løvdalen”. Pia Hansens mor var alvorligt syg og gennemlevede et ubeskriveligt mareridt, før hun for godt et år siden døde. For Pia Hansen og hendes moster var denne tid forfærdelig og helt umenneskelig. Hendes alvorligt syge mor fik ikke den hjælp og omsorg, hun havde krav på. Om natten var der ikke det påkrævede personale til stede, og Pia Hansens mor fik heller ikke den nødvendige medicin på de rette tidspunkter.

Det er ubegribeligt, at et sådant sygdomsforløb har kunnet finde sted i Halsnæs kommune. Ja, i det hele taget i Danmark. Det var jo ikke en enkelt gang, at der manglede pleje og lindring til en alvorligt syg mor, det var hele tiden. Så der var ikke tale om en tilfældig fejl, men om systematiske fejl. Og denne sag er meget alvorlig og bør have konsekvenser for de ansvarlige.

Udvalgsformand Thue Lundgaard (Ø) udtaler, at ”det ikke har været godt nok”, og supplerer med, at der har været personalemangel og omstillingsprocesser på plejecenteret. Han kvæder således den vise, vi altid hører fra politisk hold (uanset partifarve), når et eller andet er helt galt i den offentlige sektor. Her hjælper den slags undskyldninger ikke. Her bør man indrømme, at ledelsen – både den politiske og plejecenterets – har begået alvorlig fejl og ikke har haft styr på den daglige arbejdsgang. Og det skal man have.

At efterlade et menneske i hjælpeløs tilstand uden pleje og behandling er strafbart, så her er en sag, som bør have en politimæssig efterforskning.

Den sædvanlige sang om manglende ressourcer klinger også hult. Der er masser af ressourcer i Halsnæs kommune. Det er således rigeligt med en direktør, så antallet af chefer og direktører kan reduceres, hvorved millioner løsrives til velfærd. Antallet af politikere kan reduceres fra 21 til 11. Man kan standse overflødig konsulentbistand og ligegyldige arkitektkonkurrencer. Det er mennesker, det drejer sig om.

Publiceret 20 June 2019 00:00