DEBAT: Ligestil danskerne ved oversvømmelser

Af Rasmus Stoklund, folketingskandidat, Socialdemokraterne

KLIMA Det er på tide at danskerne ligestilles af staten i den hjælp, der ydes til folk, naturområder og virksomheder, som er i risiko for oversvømmelser.

I dag hjælper staten eksempelvis til, når vandet går over sine bredder ved Vesterhavet, men når det samme sker ved Roskilde Fjord, Isefjord eller Nordkysten, så må Halsnæs og de øvrige kommuner med kyststrækninger klare sig selv. Socialdemokratiet har i fjor fremlagt et grønt udspil. Her foreslås det, at staten skal spille en større rolle i at koordinere og prioritere indsatsen samt bidrage økonomisk til de store indsatser for kystbeskyttelse.

Den enkelte husejer har, som reglerne er i dag, det fulde ansvar for at beskytte sin ejendom når vandet går over sine bredder. Det er prisværdigt, at mange frivillige bidrager, og kommunerne i Nordsjælland gør hvad de kan. Men det er langt fra nok. Vi bør i stedet have en regional løsning på banen, og det kræver, at staten både anerkender problemet og bidrager med finansiering.

Det er ikke rimeligt, at regningen samt alle bekymringerne og problemerne alene skal være et anliggende for de borgere, virksomheder og kommuner, der grænser ud til Roskilde Fjord, Isefjord og Nordkysten, og det er et udtryk for en urimelig forskelsbehandling, at staten i dag kun hjælper ved kyststrækninger i nogle dele af Kongeriget.

Publiceret 04 May 2019 00:00