DEBAT: Indfør minimums-normeringer

Af Trine Torp (SF), folketingsmedlem og spidskandidat i Nordsjællands Storkreds

BØRN I tirsdags havde vi i SF indkaldt børneministeren i samråd for at høre, hvordan vi får ordentlige forhold og minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. Debatten om minimumsnormeringer er blusset op efter DR2-dokumentaren ”Hvem passer vores børn?”, der viste alt for pressede arbejdsforhold i daginstitutionerne. Der er for få pædagoger per barn. Så simpelt er det.

Normeringerne er i dag historisk dårlige. Der mangler 4.000 pædagoger i forhold til for ti år siden, og der bliver kun flere og flere børn. Tendensen ses også i daginstitutionerne i Halsnæs Kommune. Tal fra BUPL viser, at normeringen i vuggestuerne i kommunen er på 3,7 børn pr. pædagogisk personale og i børnehaverne på 7,5 børn pr. pædagogisk personale. Det kan i sidste ende få betydning for vores mindste borgeres trivsel.

Derfor er minimumsnormeringer også et af SF’s hovedkrav til en ny regering. SF kræver 1 voksen til 6 børnehavebørn og 1 voksen til 3 vuggestuebørn, i øvrigt på linje med BUPL’s anbefalinger. De mange forældre, der er dybt afhængige af børnepasning, skal have mere tryghed og ro på, når de afleverer deres barn. Og vi vil kunne sige til den dygtige pædagog, at hun ikke behøver at løbe for at passe sit arbejde.

Desværre vil regeringen ikke indføre minimumsnormeringer. Børneministeren bliver med at slå fast, at det er kommunernes ansvar. Men kommunerne har ikke midlerne, og regeringen kommer ikke med flere penge, selvom der kun bliver flere og flere børn. Mens økonomien går op, spares der på den offentlige sektor. Det er forkert, og det vil SF rette op på. Der skal altid være råd til at prioritere børnene.

I lørdags var der landsdækkende demonstration, hvor alle deltagere stod frem som børnenes stemmer. I SF står vi side om side med forældre, pædagoger og børn om at skabe et godt børneliv med tryghed og omsorg. Alle børn har ret til en god start i livet, og derfor kæmper SF for minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

Publiceret 06 April 2019 00:00