DEBAT: Kære borgere i Halsnæs

Af Hold 124 og deres lærer, Sprogcenter Nordsjælland i Frederiksværk

ÅBENT BREV Kære borgere. Vi er et hold kursister på Sprogcenter Nordsjælland i Frederiksværk. Vi skriver dette brev fordi vi er bekymrede. Vi er bekymrede for vores fremtid. Vi føler os utrygge meget bange og nervøse.

De fleste fra vores hold kommer fra Syrien. Vi kommer fra: Latakia, Qamishli, Daraa, Malakia, Aleppo og Afrin i Syrien. Vi har også kursister fra Eritrea. Vi har læst om paradigmeskifte - den nye lov, der er vedtaget for nylig. Vi har fået at vide bl.a. fra kommunen, at det ikke er sikkert at vores opholdstilladelser bliver forlænget. Det betyder, at vi kan blive sendt tilbage til vores hjemland.

Hvis jeg rejser tilbage til Syrien, så vil mine børn om 2 år blive taget i militæret (der er mange små militære grupperinger – måske 5). Børn fra 13 år fra 14 år bliver taget i militæret og gå med våben. Vores børn skal ikke være børnesoldater. Hvis der ikke var Bashar i Syrien ville vi rejse tilbage

Nogle danskere siger, at der ikke er krig i Damaskus og i Latakia og at der derfor ikke er noget i vejen for, at vi kan rejse til vores hjemland. Men hvis vi rejser tilbage til Syrien nu, frygter vi, at præsidenten Bashar Al Assad vil fængsle os og formentlig skyde os. Bashar Al Assad vil kalde os for forrædere og han vil straffe os, fordi vi flygtede ud af Syrien. Han kan ikke lige kurder og sunni-muslimer. I hans system er der først og fremmest alavit muslimer. Det er kurder og sunni muslimer, der er flygtet. På vores hold er der kurdere og sunni muslimer. Vi kan ikke vende tilbage som situationen er nu.

Vores børn kan risikere at blive taget i militæret som børnesoldater, fx i Qamishli. Vi vil ikke have at vores børn gå rundt med våben og er børnesoldater. Hvis ikke Bashar Assad var ved magten i Syrien, ville vi rejse tilbage. Men det er ikke muligt nu.

Det er meget svært at leve med uvished om, hvad der vil ske med os og vores børn. Vi er i gang med at lære dansk. Vores børn går i danske børnehaver og skoler her i kommunen og taler godt dansk. Mange af vores børn er født i Danmark.

Vores børn fortæller os, at de ikke har lyst til at rejse tilbage til Syrien, fordi de er glade for deres børnehave, skole og venner og livet generelt her i Danmark. Vi og vores familier opfatter os selv som en del af Danmark. Mange af os har arbejde og vi alle sammen betaler skat. Og vi vil gerne bidrage, at det går godt for Danmark . Vi håber, vores danske medborgere og politikere vil høre os.

Publiceret 12 March 2019 14:00