Der bliver hård kamp på fjorden når der afvikles Kvalifikationsstævne i weekenden 27. -28. april

Der bliver hård kamp på fjorden når der afvikles Kvalifikationsstævne i weekenden 27. -28. april

50 Europa-joller på fjorden

Frederiksværk Sejlklub er vært for Kvalifikationsstævne i weekenden 27. -28. april

Af
Thomas Quvang

Sejlsport På Roskilde fjord med udgangspunkt i Frederiksværk Lystbådehavn og Frederiksværk Sejlklub kan man i weekenden 27. -28. april opleve et skønt skue – masser af sejl på fjorden når omkring 50 Europa-joller forsøger at kvalificere sig til VM, EM og NM indenfor denne bådtype.

Frederiksværk Sejlklub, der har klubhus på lystbådehavnen, er vært for Kvalifikationssejladserne, og klubben har to juniorer, der begyndte i sejlklubben som Optimister med i stævnet.

Det er sejlerne Rasmus Fabrin og Jesper Fabrin, der i sin tid startede i Frederiksværk Sejlklub som juniorer. 20-årige Rasmus og 18-årige Jesper startede begge som 8-årige. De begyndte i Frederiksværk, senere i Esrumsø Sejlklub, derefter Yachtklubben Furesøen, hvor de fortsat er medlemmer.

Efter Optimist jollen kom de over i Zoom8 jollen, der er god som fortsætterjolle efter Optimisten, Og nu E- jollen, som de begge mestrer. Det skal blive spændende at følge dem.

Balance og hurtighed

Europajollen (også kendt som E-jollen) er en jolletype, der er ideel for sejlere, der er vokset ud af optimistjollen. Båden er levende – og krævende især af balance og hurtighed af sejleren.

Europajollen blev for alvor kendt da den i 1992 blev en olympisk klasse for kvinder som et alternativ til herrernes finnjolle. I 2008 blev den dog udskiftet med Laser Radial. Europa jollen er meget udbredt i Danmark og det meste af Europa, og især i Skandinavien findes store kapsejladsfelter.

Tilskuer venligt stævne

Der er gode udsigtsmuligheder for at følge sejladserne fra havnens ydermoler, hvor tilskuere kan følge med i de spændende sejladser.

Den første sejlads skydes i gang kl. 11 den 27. april og dagen efter indledes der kl. 10. Klubhuset er åbent en time før sejlads starten og resten af dagen, begge dage. Tilskuere er velkomne og kan godt få en snak med de sejlende deltagere.

Man kan som interesseret og som tilskuer let få adgang til at se de mange sejlere, når de ankommer med deres både og rigger dem op på Frederiksværk Lystbådehavn – bl.a ud for Sejlklubbens Hus på øen Havnelinjen 25, hvor der er slæbested for joller. Kom dog i god tid før sejladserne og oplev forberedelserne, da juniorerne skal have tid til at komme ud til banen for at være klar til start.

Åbent hus

I anledning af stævnet er Frederiksværk Klubhus åbent hus for interesserede og der er kaffe og kage at købe i det store fællesrum.

Man kan også se den gode juniorafdeling, hvor mange møder med de aktive juniorer og instruktører afholdes. Man kan som junior optages fra 7–8 års alderen.

Udenfor klubhuset vil man bl.a. kunne se eksempler på Optimistjoller og andre junior sejlbåde.

Publiceret 14 April 2019 00:00