Maria og Clara kaster rundt med hinanden til ære for fotografen. Foto Thomas Quvang

Maria og Clara kaster rundt med hinanden til ære for fotografen. Foto Thomas Quvang

Clara og Maria går 'all-in' på deres sport

Fra trygge rammer i Heros til sportsgymnasie i Helsingborg

Af
Thomas Quvang

Heros Brydning for piger og kvinder, det klinger ikke rigtigt i Danmark, i hvert fald ikke endnu.

Det har de to Heros-piger Clara Roekjaer og Maria Willumsen taget konsekvensen af. 17-årige Clara og 16-årige Maria har simpelthen taget det store spring - væk fra de trygge rammer og et par ugentlige træninger i Heros, og til en brydetilværelse nærmest på fuld tid på idrætsgymnasiet i Helsingborg og klubben Helsingborg Wrestling Team.

Dermed følger Clara og Maria i fodsporene på tidligere Heros-koryfæer som Per Simonsen og Ole Krogsgaard, der tidligt i deres karriere tog springet til Klippan Idrætsgymnasie i Sverige og senest Mikkel Lassen som tog et år i Frankfurt Oder.

Lå ikke i kortene

Det lå ikke rigtigt i kortene for fire år siden, da de to teenagere for første gang stiftede bekendtskab med brydesporten, at de i en tidlig alder skulle flytte hjemmefra og gå 'all-in' på, den herhjemme, så drenge/mandsdominerede sport:

"Det var gennem en fælles veninde, at vi startede til brydning. Dengang kendte vi ikke så meget til det, men kunne rigtig godt lide træningen", lyder det samstemmende fra de to piger som hurtigt blev en del af det specielle fællesskab som der er i Heros:

"Der har altid været smæk på og siden vi var børn har vi været meget aktive, så selv om vi var de eneste piger her, så var vi landet det helt rigtige sted, her blev der brændt noget krudt af", lyder det fra Clara og Maria som hurtigt viste sig, at have masser af talent for brydesporten og i løbet af få sæsoner etablerede sig to af landets absolut bedste piger.

Satte gang i tankerne

Præstationerne blev bemærket i hjemlige brydekredse og samtidig på den anden side af Øresund, hvor pige/kvindebrydning har en helt anden status end i Danmark. Således blev Maria og Clara i sidste sæson inviteret til fællestræning i Helsingborg Wrestling Team - en invitation som fik tankerne i gang hos de to piger.

"Jamen planen var jo egentlig, at vi skulle tilknyttes NKC - det Nationale Kraft Center i Nykøbing Falster, hvor alle landets bedste brydere er samlet, vi var jo begge indstillet på, at flytte derned og kombinere skole og brydning", fortæller Clara og Maria, men den svenske forbindelse kom noget på tværs af den plan:

"Der er ikke særlig mange piger der bryder i Danmark og derfor heller ikke særlig mange tilknyttet NKC", forklarer Clara Roekjaer om de tanker der gik igennem hovedet da valget skulle foretages og Maria Willumsen supplerer:

"Og i Helsingborg Wrestling Team er der ligeså mange piger/kvinder som der er aktive i Danmark, så valget var egentlig ikke så svært, vores forældre skulle så også bare overbevises. Det krævede lidt overtalelse", smiler Maria.

En helt anden kaliber

Helsingborg Wrestling Team er en helt anden størrelse end kvindebrydningen i Danmark. Det er en klub med udelukkende piger og kvinder som medlemmer, og det er en klub som har for vane, at tage medaljer til alle de 'tunge' mesterskaber som VM, EM og OL. Altså en mastodont indenfor pige/kvindebrydning:

"Det her kan slet ikke sammenlignes med noget vi tidligere har prøvet, ved hver eneste træning er der minimum 20 piger som bare VIL det her og udover meget hård træning er det et fedt miljø og niveau som bare er så højt", lyder det fra Clara og Maria efter de første måneder i det svenske.

Ikke tid til fest og farver

En typisk uge i Helsingborg for de to atleter er ikke for sarte sjæle. Den står på morgentræning og aftentræning hver eneste dag, kombineret med skolegang og lektier. Dertil står den på stævneaktivitet så godt som hver eneste weekend i såvel ind som udland:

"Der bliver ikke tid til noget andet end brydning og skolegang, det der med gymnasiefester og hygge med venner og veninder i weekenderne, det er ikke lige os, når vi har fri så bliver fokus brugt på hvile, restitution og den rigtige kost, sådan er det", siger pigerne som dog godt kan savne det gamle klublokale på Krudtværket:

"Selvfølgelig savner vi Heros, det vil for altid være vores klub. Et helt fantastisk sammenhold, hvor man bakker op om hinanden uanset hvad. Der er et eller andet specielt over Heros", slutter Clara Roekjaer og Maria Willumsen.

Publiceret 20 October 2018 00:00