Thomas Jensen og Keld Johnsen ved verdensmesterskaberne i Estland i 2016

Thomas Jensen og Keld Johnsen ved verdensmesterskaberne i Estland i 2016

Verdens bedste veteraner dyster i skoven

Tisvilde Hegn OK er blandt de fire klubber som arrangerer VM for veteraner

Af
Thomas Quvang

Orienteringsløb Det er en sportsbegivenhed af de helt store, som rammer Tisvilde Hegn i juli måned.

Her afholdes World Masters Orieteering Championships - verdensmesterskaber i orienteringsløb i veteranklasserne, for løbere fra 35 år og opefter. Der kommer omkring 4.000 deltagere fra 45 nationer til stævnet. Det bliver dermed blandt de største idrætsarrangementer i Danmark i 2018.

Arrangementet er et skoleeksempel på, at det aldrig er for sent at blive verdensmester – og aldrig for sent at dyrke orienteringsløb. Den ældste deltager har rundet 100 år og kan blive verdensmester i klassen H100. Løberne er inddelt i klasser efter køn og alder med fem årgange i hver klasse. Det giver i alt 28 klasser til VM.

Tre titler i hver klasse

Stævnet arrangeres af fire nordsjællandske orienteringsklubber i fællesskab. Det er Farum OK, OK Øst Birkerød, Søllerød OK og Tisvilde Hegn OK. Der er stævnecenter i Farum Arena.

Mesterskaberne for veteraner foregår hvert år og er i de seneste år blevet afholdt i Brasilien 2014, i Sverige 2015, i Estland 2016 og i New Zealand 2017, hver gang med konkurrencer på sprintdistance og langdistance, som afvikles i henholdsvis byområder og skove. Som noget nyt har årets arrangører fået tilføjet konkurrence på mellemdistance, så der nu er tre VM-titler at dyste om i hver klasse.

Startskuddet til selve mesterskaberne lyder den 6. juli og slutter den 13. juli. I løbet af denne uge vil der være konkurrencer i Farum, Hørsholm, Københavns centrum, Tisvilde Hegn og Gribskov. Det er i dagene 9., 10. og 11. juli, at der vil være mange orienteringsløbere i Tisvilde Hegn. Her afvikles kvalifikation og finale på mellemdistance.

Den mest spektakulære af finalerne bliver VM-finalen på sprintdistance ved Christiansborg Slot den 8. juli, hvor arrangørerne eksklusivt har fået lov til at bruge området i midten af København.

Topklasse på verdensplan

Løbere fra Tisvilde Hegn OK har vundet guld ved verdensmesterskaberne for veteraner i de sidste ni år i træk. Det er absolut enestående blandt danske orienteringsklubber, og det er også i topklasse på verdensplan. Sejrsrækken omfatter 15 VM-titler, fordelt på syv løbere.

Keld Johnsen er topscorer med fire mesterskaber, mens Thomas Jensen og Carsten Jørgensen begge har vundet tre gange og Leif E. Larsen to gange. De sidste tre titler er fordelt på tre løbere.

De fire nævnte løbere stiller alle til start igen i år. De har dog ikke nogen aktuel hjemmebanefordel i Tisvilde Hegn, fordi skoven har været lukket for VM-deltagere i de sidste to år.

Publiceret 28 June 2018 00:00