Hiphop-femkløver sætter Halsnæs på landkortet

Fem dansere fra hiphop-holdet F43 er nomineret til Gulvmåttens Sportspris

Af
Thomas Quvang

Sportspris Der var ikke mange der på forhånd turde håbe på, at F43 skulle nå de højder de har nået de seneste tre år.
Holdet har i mange år stået i skyggen af danseskoler fra Ballerup og Søborg, men i 2014 slog holdet igennem og blev Danmarksmestre for første gang. Det blev startskuddet til en succes, som holdet sammen med deres træner har kæmpet for i det lille dansestudie i Hillerød.
Det er sin sag at blive Danmarksmester, men når holdet skal dyste i de store internationale turneringer EM og VM, skal det virkelig tunge skyts sættes ind. Til EM deltager ca. 26-29 hold, og til VM deltager ca. 32-36 hold fra typisk 13-17 nationer.
Mange af disse hold har flere professionelle dansere på holdet – dansere der lever af at danse, så man kan nemt lade sig imponere, når disse hold går på gulvet.

Sølv og bronze

Efter sejren ved DM tog F43 med oprejst pande til EM, hvor de gav alt, hvad de havde i sig, hvilket resulterede i en sølvmedalje.
Overraskelsen og jubelen over at have besejret hold fra nationer som Slovenien, Polen og England, der typisk er de førende nationer, og som sidder godt på finalepladserne, var svær at komme over. Det var en uforglemmelig dag i Rimini, Italien.
Det gav blod på tanden til VM, hvor holdet igen satsede alt og fik en forrygende flot 5. plads med hjem fra Graz i Østrig.
F43 har nu tre DM-titler på stribe og kan i 2016 tillige skrive en bronzemedalje ved EM og en 7. plads ved VM på deres CV.

Kreativ koreografi

Og hvordan foregår det hele så? Jo, deres dygtige og kreative træner laver en koreografi, som danserne stille og rolig bliver præsenteret for, uge efter uge.
Først lærer de trinnene uden musik, så kommer musikken på, og danserne får deres pladser. Når de første sekunder er på plads, bygger de videre, og når afslutningsshowet løber af stablen i april, så er dansen på plads, og bliver præsenteret for første gang.
Træneren filmer showet, og efterfølgende får hver danser en besked om, i hvilke sekunder danseren skal rette ind. Måske er fingrene ikke samlet i sekund 0,17, måske er et ben løftet for højt i sekund 0,33, måske er kroppen drejet for meget, eller for lidt i sekund 1,52 osv. Så bliver der trænet igen, og igen og igen. Efter DM bliver der igen filmet og igen sendt rettelser, der skal være på plads inden EM osv.

Forpligtende fællesskab

Denne grundighed og tålmodighed betyder, at danserne ved præcist, hvad der forlanges, og de har et gensidigt forpligtende fællesskab i ønsket om de gode placeringer.
De ved, at lige rækker, præcision og power, er en afgørende faktor for et godt resultat, og det gør, at de – uanset, hvor mange gange en sekvens skal trænes igen – bare gør det.
Det der særligt er kendetegnet ved de fem lokale dansere og deres hold, er sammenhold, mental styrke og en tro på egne evner der gør, at de ikke lader sig dupere af 'stygge' nationer.
Det er sympatiske unge mennesker, der udstråler glæde, ro og koncentration, inden de skal på gulvet. De har en professionel tilgang til den indsats de skal præstere, men samtidig er det en flok spasmagere, der elsker at fjolle rundt, når det tunge pres har lagt sig. De formår at skelne mellem alvor og leg.

Et 'magisk' hold

De fem dygtige Halsnæs-dansere er gode repræsentanter, når de repræsenterer Danmark til turneringerne i Europa.
Sammen med resten af holdet er de, i kraft af deres adfærd både på og uden for gulvet, blevet et hold, der er kendt, respekteret og frygtet af de øvrige nationer. De har en energi, der når helt ud til tilskuerpladserne, og når de får hele salen med, er det næsten magisk. Det er blevet et hold som 'man' gerne vil se.

Entre til eget show

Der er ingen økonomisk tilskud til denne sport. Alle udgifter er betalt af danserne selv. Det er endda således, at danserne skal betale entre, for at komme ind til turneringerne, hvor de selv skal danse – både nationalt og internationalt.
Internationalt skal de desuden betale en 'startfee', så de har tilladelse til at stille op. En sæson koster ca. 4500-5000,-incl.Tøj – dertil kommer udgiften i forbindelse med rejser til EM og VM. Her skal danserne selv sørge for transport (bil eller fly) og indkvartering. For at lette muligheden for træning og for at styrke sammenholdet, arrangeres det oftest, at alle bor samme sted.
Det er ikke tilladt at have sponsornavne på tøjet, og det gør det svært at søge sponsorater. Der er derfor oprettet en Rejsekasse, hvor det er muligt at donere tilskud til f.eks. 'startfee', makeup, druesukker, eller andet, der kommer danserne til gode. Måske skal et firma gøre status, og alle varer skal tælles op. Så kan danserne deltage og få betaling til Rejsekassen.

Sej sportsgren

Ovenstående ligger til grund for, at Ida Grønnegaard Lidsmoes, Victor Roskvist, Stephanie Hogrefe, Victoria Hogrefe og Johanne Gutting er nomineret til Gulvmåttens Sportspris,
Fem unge og dedikerede mennesker, der har fokus på en udpræget holdsport, men som samtidig stiller store krav til individet - det er en sportsgren der faktisk er ret sej.

Publiceret 14 February 2017 00:00

Halsnæs Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Halsnæs Avis
SENESTE TV