Støbeskeen er mere end en hobby

Amatørteatret i Frederiksværk har 40 års jubilæum - og mod på fremtiden

JUBILÆUM I 40 år har skiftende teaterglade amatører holdt liv i Støbeskeen, som har sin egen lille scene på Krudtværksalléen i Frederiksværk. På plakaten er i øjeblikket forestillingen “Jagten på de grås guld” . Det er et stykke, som får publikum til at more sig højlydt. Det har folkene i Støbeskeen gjort mange gange i årenes løb, men der har også været forestillinger med alvorlige emner og stof til eftertanke. For amatørteater er ikke bare det rene sjov: “Vi skal være ambitiøse og lave medrivende og velproducerede teaterforestillinger, sådan at såvel publikum som medvirkende får en god og hyggelig teateroplevelse,” siger Pernille Prag, Støbeskeens formand og fortsætter: “Man skal ville noget på en scene. Det er vigtigt, at spillerne arbejder seriøst og systematisk med deres roller bl.a. med tekstens komposition og personkarakteristik. Hvem eller hvad driver handlingen? Hvilken scenisk vilje har rollen i livet og i scenen? Og gennemgår karakteren en udvikling i stykket? ” “Når alle på scenen kender de 5 H’er - Hvem, Hvor, Hvad, Hvorfor og Hvornår - er forestillingen gennemarbejdet, og det giver kvalitet,” pointerer hun.

En fritidsinteresse der udvikler

Alle mennesker har brug for at udvikle sig, og amatørteater er en fritidsinteresse, der udvikler, fastslår Pernille Prag. “Mange unge, som beskæftiger sig med amatørteater, gør det i mindre udstrækning som en fritidsinteresse. For dem er det en del af deres livsprojekt, som handler om at skabe sig selv,” siger Pernille Prag og fortsætter: “Mange af dem opfatter ikke sig selv som amatører. For nogle er det en vej til at indfri en ambition om at blive professionel, for andre er det et spørgsmål om at indhente kunstneriske kompetencer, som kan bruges i andre sammenhænge – fx i forbindelse med uddannelse eller job.” “Sådan er det også for de unge i Støbeskeen.” “I Støbeskeen mødes folk med forskellig baggrund på grund af en fælles interesse for teater på tværs af køn, alder, erhverv og socioøkonomisk status. “ “I prøvearbejdet frem mod den færdige forestilling arbejder man således sammen med mennesker med en bred variation af evner, som man lærer at stole på. Selvom man fx ikke deler samme politiske anskuelse, kan man alligevel godt løfte en opgave i fællesskab,” fastslår hun og tilføjer: “Man lærer at stole på sig selv og sine vurderinger, lytte til andre mennesker og derfor være bedre rustet til at tage aktivt del i det sociale liv.”

Teknikere og mandlige skuespillere søges

Støbeskeen er altid på jagt efter nye aktive. Ikke kun skuespillere, men også folk til de mange andre funktioner, som skal udfyldes for at et teater kan fungere. Det er alt lige fra scenebyggere, malere, kostumeskræddere, sminkør, frisør, lyd- og lysfolk til sufflør og instruktør - for ikke at glemme billetsælgere og folk til køkken og bar! Lige i øjeblikket kan Støbeskeen godt bruge nogle flere mandlige skuespiller i alderen 20-55 år. Der er også brug for flere teknikere - gratis kursus i lyd- og lyssætning tilbydes. Interesserede kan skrive til pernille.prag@stobeskeen.dk eller ringe på 2145 9280. kil@lokalavisen.dk


Publiceret 11 December 2017 00:00

SENESTE TV