Reaktor-direktør Flemming Birke Jørgensen ved forsøgsanlæggets reaktor. Branden den 12. oktober foregik inde i metalcylinderen. Fotos: Anders Nordstrand.
Reaktor-direktør Flemming Birke Jørgensen ved forsøgsanlæggets reaktor. Branden den 12. oktober foregik inde i metalcylinderen. Fotos: Anders Nordstrand.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Reaktor: "Det vil ikke ske igen"

Ekstra procedure i sorteringen af plast vil hindre, at der igen kommer PVC med i reaktoren
REAKTOR-BRAND Branden den 12. oktober på virksomheden Reaktor, Havnevej, førte til katastrofealarm med advarsler om giftig røg.

Alle venter nu spændt på de endelige rapporter fra Beredskabet, Arbejdstilsynet og Dansk Miljørådgivning - og på reaktionen fra Halsnæs Kommune, som er tilsynsmyndighed med virksomheden.

Også på Reaktor venter man spændt på 'dommen':

"Vi er rigtig kede af situationen. Vi har arbejdet otte år på projektet, og der er investeret 10 millioner kroner. Der er store miljømæssige perspektiver i at kunne omdanne affaldsplast til olie. Det er et rigtig godt koncept, og der har været fuld opbakning fra både rød og blå blok i byrådet," fortæller Flemming Birke Jørgensen, adm. direktør for Reaktor.

Han fortsætter:

"Der var en stor røg- og dampudvikling, men hvor skadeligt den var, ved vi ikke. Lige nu kan vi bare afvente den rapport, som Dansk Miljørådgivning laver for kommunen."

"Vi føler, at man prøver at sætte virksomheden i dårligt lys. Også pressen. Det minder om en heksejagt."

"Vi er faktisk ikke særlig onde. Vi er meget miljøbevidste og går meget op i sikkerhed. Vi er med til at løse et stort samfundsmæssigt problem med plastaffald."

"Anlægget er CE-godkendt i EU og samtidig ISO 9000-certificeret. Der kører tilsvarende anlæg i både USA og i Østen. Vi har ikke foretaget os noget, som ikke står i miljøtilladelsen," fastslår Flemming Birke Jørgensen.


Dobbelt sikkerhed

Reaktor har kortlagt forløbet, der førte til branden den 12. oktober. Der skete en fejl i sorteringen af plastik, så der kom PVC med i reaktoren. Hermed løb pyrolyseprocessen løbsk.

Der var ikke kalkuleret med, at denne sorteringsfejl kunne ske. Nu er man så meget klogere, og virksomheden er klar til at indføre en ekstra procedure i sortering, så PVC aldrig mere havner i reaktoren:

"Vi indbygger en ekstra sikkerhed i sorteringsanlægget. Foruden det nuværende sorteringsanlæg vil vi lave en ekstra procedure med laseroptisk lys. Det er sådan man sorterer andre steder i Europa."

"Med dette nye system, vil det aldrig kunne ske igen, at der kommer PVC i reaktoren. Det vil vi naturligvis gøre kommunen opmærksom på. "

Røgen kom ud gennem sikkerhedsventilen over hullet i reaktorlågen.
Røgen kom ud gennem sikkerhedsventilen over hullet i reaktorlågen.

Ny placering?

Borgmester Steen Hasselriis har allerede meldt ud, at han ikke har lyst til "at skulle fortælle Frederiksværks befolkning, at vi giver tilladelse til samme produktion, bare i større skala."

Borgmesteren åbner dog døren lidt på klem, idet han ikke vil afvise, at en placering af pyrolyseanlægget længere væk fra beboet område, kan gøre vejen til en miljøgodkendelse lettere.

DeNova, som Reaktor arbejder meget tæt sammen med, ejer arealet ud til fjorden, hvor elektrostålværket tidligere havde affaldsdepot.

Kan det være en mulig løsning at flytte anlægget herud?

"Jeg vil ikke afvise, at vi kunne flytte derud. Det vil være 1000 meter længere væk fra beboelse, så ideen er god. Vi har overvejet muligheden. Det vil formentlig koste i nærheden af 2 millioner at flytte - det er ikke noget, man bare lige gør."


Publiceret: 11. November 2016 12:48
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Halsnæs Avis

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt