50 mand var fredag aften i aktion med at bekæmpe branden i et skrotlager i stålværkshavnen. Med store maskiner blev gravet et brandbælte tværs gennem skrotbunken på bagsiden af branden. Den røde vandkanon på larvefødder (t.h.) kom fra Hovedstadens Beredskab. Foto: Beredskabsstyrelsen.

50 mand var fredag aften i aktion med at bekæmpe branden i et skrotlager i stålværkshavnen. Med store maskiner blev gravet et brandbælte tværs gennem skrotbunken på bagsiden af branden. Den røde vandkanon på larvefødder (t.h.) kom fra Hovedstadens Beredskab. Foto: Beredskabsstyrelsen.

Røg lagde en dyne over Frederiksværk

Brand i et skrotlager ved stålværkshavnen indhyllede fredag aften store dele af byen i potentiel giftig røg

Af
Kim Larsen

FREDERIKSVÆRK Sent fredag eftermiddag udbrød brand i et stort skrotlager på kajen ved elektrostålværket. Branden, som blev anmeldt kl. 17.31, udviklede en kraftig røg, der drev ind over centrale dele af byen.

Ca. halvanden time senere lød luftsirenerne i Frederiksværk. Indfaldsveje til Frederiksværk blev spærret af, lokaltoget fra Hillerød stoppede i Kregme, og mennesker måtte blive indendøre, hvor de tilfældigvis var, da sirenen lød. F.eks. var UKC på Syrevej fyldt med unge mennesker til fest.

Kl. 19.34 udsendte Nordsjællands Politi en beredskabsmeddelelse, der bl.a. lød:

"Branden udvikler røg, der er sundhedsskadelig ved indånding, hvorfor folk skal gå inden døre, lukke døre og vinduer samt slukke for ventilation."

Advarslen var rettet mod "borgere i området inden for Hillerødvej-Hundestedvej og syd over mod Stålvalseværket." Men på dette tidspunkt var også hele Vinderød Enghave-kvarteret indhyllet i ildelugtende røg.

Efterhånden som mørket brød frem, kunne ses et orange skær fra stålværksområdet - det brændte fortsat.

Efterhånden blev branden bragt under kontrol, og røgudviklingen stærkt begrænset. Lidt over midnat lød sirenerne igen, denne gang for afblæse varslingen. Så var det atter muligt at åbne døre og vinduer og bevæge sig frit rundt i Frederiksværk.

50 mand i aktion

Der var stor metalskrotbunke, som Kvistgård Jern og Metal har oplagret på kajen ved det tidligere elektrostålværk, der var brand i. Årsagen til branden kendes endnu ikke.

Da branden fredag aften var på sit højeste var der 50 mand i aktion i forbindelse med slukningsarbejdet, fortæller indsatsleder Jesper Marcussen, Frederiksborg Brand og Redning..

Mandskab fra Frederiksværk og Hundested blev suppleret med frivilligt beredskab fra stationerne i Hundested og Slangerup.

Fra Hillerød blev rekvireret en drejestige, der gjorde det muligt at komme op i luften og bekæmpe branden i den høje skrotbunke ovenfra.

En drone fra Beredskab Øst kunne give et termisk billede af brandens udbredelse i skrotbunken, men hjalp også med at give et overblik over røgfanens udbredelse over Frederiksværkområdet.

Hovedstadens Bredskab bidrog med en fjernstyret vandkanon på larvefødder.

Beredskabsstyrelsen sendte over midnat mandskab fra Hedehusene og Næstved til afløsning for de brandfolk, der havde knoklet siden alarmen lød.

Også nabovirksomheden DeNova hjalp til ved slukningsarbejdet:

"De hjalp til med store maskiner. Blandt andet så vi kunne grave et hul tværs gennem skrotbunken og dermed afskære branden fra at brede sig yderligere. Den hjælp er vi super tilfredse med," lyder det fra Jesper Marcussen.

Den kraftige røgudvikling gjorde, at brandfolkene måtte angribe branden fra læsiden med vinden i ryggen.

Kemisk Beredskab var også i aktion fredag aften for at tage målinger af røgen.

"Røg er selvfølgelig aldrig sundt, men der blev ikke målt nogen giftstoffer i røgen," fortæller Jesper Marcussen.

Slukningsarbejdet fortsætter

Lørdag kl. 14 er efterslukningsarbejdet på stålværkskajen fortsat i gang.

"På grund af varmen er jernet smeltet sammen i nogle store klumper, som er lidt svære at håndtere. Der er en smule røg stadig, så der må nok arbejdes nogle timer endnu," lyder det fra indsatsleder Jesper Marcussen.

Publiceret 07 September 2019 14:11