Forslag til jubilæumslogo fra kunstner Jens Erik Forsmann, der forøvrigt også har fundet frem til en gammel Frederiksværkfortælling, som her bringes i uddrag.

Forslag til jubilæumslogo fra kunstner Jens Erik Forsmann, der forøvrigt også har fundet frem til en gammel Frederiksværkfortælling, som her bringes i uddrag.

Kanalen dengang

125 år gammel fortælling om byen og kanalen

300 ÅR "Ved Synet af den brede levende Strøm, som nu paa en Maade uhindret flyder til Havs, opstod ganske naturligt Ideen om at anvende den til mekanisk Brug."

Sådan skrev forfatterinden Magdalene Thoresen (1819-1903) i fortællingen "Frederiksværk" fra 1893, og det handlede naturligvis om kanalen, områdets natur, foruden folk og erhverv i byen, hvor der dengang boede rundt regnet 900 mennesker. Thoresen var født i Fredericia, blev lærer og skrev både bøger og skuespil, boede en årrække i skiftevis Danmark og Norge, inden hun i 1873 slog hun sig ned i Frederiksværk for at skabe et hjem for sin yngste søn, der var under uddannelse. Her udgav Magdalene Thoresen bogen 'Nyere Fortællinger' og rejste tre år senere ud i verden igen, denne gang Østrig, for senere at vende tilbage til Frederiksværk en kortere periode.

Turistsværmen

I historien om byen fortæller Thoresen blandt andet om den "turistsværm", der følger med dampskibets ankomst til Frederiksværk: "Men der kræves et ophold af større udstrækning, hvis man skal kunne samle sig et helt og fyldigt indtryk af stedet. Der hører således en sollys morgenstund til for ret at kunne opfatte Åstiens skønhed, thi den er så ejendommelig, så ganske fremstået af de lokale forhold at man nok kan vove spørgsmålet: Har den noget sted sin lige," skriver hun omsat i mere nutidige formuleringer, men der er ikke tvivl om at forfatterinden er fascineret af stedet, der dengang så ud til at være et populært turistmål med skov, kanaler, en levende industriby m.m. - ja der er nærmest noget magisk over stedet, og forfatteren forklarer i et længere afsnit om herlighederne.

"...her kan turisten let synke hen i en naturnydelse og glemme både sig selv og dampskibsklokken..." og forresten - hvor kan man ellers se solen stå op over landets største sø og samme dag se solen gå ned over fjorden...?

an

Publiceret 16 February 2019 00:00