Godt 20 personer fra foreningslivet, virksomheder og kulturinstitutioner var samlet til det første større møde om kanaljubilæet.

Godt 20 personer fra foreningslivet, virksomheder og kulturinstitutioner var samlet til det første større møde om kanaljubilæet.

Kanalen 300 år: Stor opbakning til fejring

Masser af ideer på bordet for markering af kanaljubilæet

JUBILÆUM Der var lys i Palæets vinduer og masser af ideer på bordet, da Industrimuseet Frederiks Værk og Halsnæs Avis torsdag aften havde indbudt til informationsmøde om fejring af kanalens 300 års jubilæum.

Her var repræsentanter fra en stribe foreninger inden for kultur og erhverv, byråd, kulturinstitutioner m.m. samlet for at lodde stemningen for en større markering af 300-året og desuden idéudveksling om aktiviteter, der kan bidrage til at gøre kanaljubilæet til en større begivenhed her i 2019.

"Kanalen har siden 1719 været en livsnerve for Frederiksværk med opblomstring af håndværk og industri - ja, hele forudsætningen for den by, vi ser i dag," sagde museumschef Frank Allan Rasmussen og løftede sammen med Halsnæs Avis' udsendte medarbejdere sløret for en foreløbig køreplan for jubilæumsåret.

Det vil ske i tre omgange med lancering på Krudtværksfestivalen af både et trykt magasin om kanalen før og nu - samt salg af folkeaktier, hvor borgere og virksomheder kan give et bidrag til aktiviteter i kanalmiljøet. Desuden markering i forbindelse med Kanonfredag, inden den store Kanalfestival 7. september på Torvet ved kanalen.

Aktiviteter i gang

I hele forløbet har foreninger og andre mulighed for at bidrage til festen med aktiviteter, og på informationsmødet kom det frem, at der allerede er nogle aktiviteter undervejs.

"Paraplyvæverne er er startet på et fem meter langt billedtæppe, hvor kanalen indgår som et af motiverne. Vi er nu ca. halvvejs og vil afsløre værket senere på året," lød det fra Annette Aare, der på mødet repræsenterede Ågalleriet og Aktivitetshuset Paraplyen.

De frivillige i Turbinehuset er også i gang med aktiviteter, og kunstner Jens Forsmann har planlagt en udstilling med kanalmotiver på biblioteket i august, lige som Halsnæs Kunstmuseum er på vej med en udstilling i Vognporten, Skjoldborg.

Teaterforeningen Støbeskeen har desuden taget fat på gadeteater, der kan være et af mange indslag på Kanalfestivalen.

Menighedsrådsformand Per Løth havde også gjort sig nogle tanker og nævnte mulighederne for at genoplive nogle af traditionerne fra tidligere tiders kanalmarkeder med kåring af Årets Bedstemor og blomsterbinding.

Flere ideer

Mange bække små, og mange flere festival-ideer blev udvekslet på mødet, f.eks. tovtrækning over kanalen, kanalsvømning, sejlads med kano/kajak/SUP-padleboards, en form for lysshow, genoplivning af spejdertraditionen sivbådssejlads, motionsløb, børneaktiviteter, underholding, musik, kanal-øl, fyrværkeri, udformning af et jubilæumslogo plus en stribe informations- og markedsføringsaktiviteter.

"Den skal have fuldt skrald her i jubilæumsåret, for det er en oplagt mulighed for at markere en vigtig begivenhed for byen. Det er en unik chance," mente Thomas Møller Nielsen, der havde flere kasketter på til mødet: Frederiksværk Handel, Halsnæs Forsyning og byrådet.

Der er nu nedsat en arbejdsgruppe til at samle op på ideerne, skabe kontakt til flere aktører som f.eks. skoler, lave tids- og handleplan, samt sikre et overblik over de økonomiske muligheder for at finansiere de forskellige jubilæumsaktiviteter. /an

Publiceret 10 February 2019 11:00