Lydavisen i Halsnæs var baseret på artiklerne i Halsnæs Avis. Men siden nytår har blinde og svagtseende måttet undvære de lokale nyheder og informationer.

Lydavisen i Halsnæs var baseret på artiklerne i Halsnæs Avis. Men siden nytår har blinde og svagtseende måttet undvære de lokale nyheder og informationer.

"Jeg savner min lydavis"

Annelise er næsten blind. Hun vil gerne følge med i, hvad der sker lokalt - men det kan hun ikke mere

Af
Kim Larsen

HALSNÆS I mange år har Annelise Trøstrup Nielsen (93 år) hver uge set frem til den dag, hvor posten kom med lydavisen på cd med de lokale nyheder og informationer fra Halsnæs Avis.

Det er slut nu, for den lokale lydavis er nedlagt, og de 32 svagtseende og blinde brugere må undvære de ugentlige nyheder fra Halsnæs.

"De begyndte i december at fortælle, at lydavisen ikke ville komme mere til 1. januar. Men jeg tænkte: Lad os nu se, om den ikke kommer," fortæller Annelise Trøstrup Nielsen og tilføjer:

"Men det gjorde den ikke, og det er jeg ked af."

"Jeg har næsten ikke noget syn, så jeg har brugt lydavisen meget for at orientere mig. Man må følge med for at vide, hvad der foregår i kommunen. Jeg hørte det hele, for jeg var bange for at gå glip af noget. Bortset fra sporten, som heldigvis kom til sidst."

"Jeg savner min lydavis meget, og jeg tænker, at det er der nok mange, der gør."

Annelise har gjort forsøg med at tyde avisen med to forskellige lupper:

"Jeg kan se overskrifterne, men heller ikke mere. Jeg har prøvet at begynde på en artikel, men det er ikke godt for øjnene," fortæller hun.

Lang leveringstid

Viggo Petersen, som var tovholder på den lokale lydavis, fortæller:

"Vi var tre hold, med fire personer på hver, som skiftedes til at gennemgå Halsnæs Avis og klippe det sammen, scanne ind og sende det til en professionel oplæser."

Der skulle være tekst til fem kvarter, hvilket ifølge Viggo Petersen svarer til 5 1/2 meter avistekst.

"Lydavisen har eksisteret i ca. 18 år. Vi valgte at stoppe, fordi det var blevet et dårligt produkt. Når vi havde lavet lydavisen og afleveret til Post Nord onsdag eftermiddag, så havde de en leveringstid på op til fem hverdage. Så den kom først ud den næste onsdag, og så er det jo gamle nyheder."

"I 'gamle dage' kunne vi aflevere om onsdagen, og så var der uddeling torsdag - i værste fald fredag."

"Vi synes ikke det var godt nok, når det tager så lang tid. Så der var mange, der syntes, at så kunne det være lige meget - det var ikke ulejligheden værd. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt," erkender Viggo Petersen.

Der arbejdes på en løsning

Det er ikke kun i Halsnæs at blinde og svagtseende må undvære en lydavis - eller oplever at nyhederne i lydavisen har 'overskredet sidste salgsdato', fordi Post Nord er længe om at levere.

"Vi har i et par år arbejdet på at finde en løsning, som kan bringe lokalt stof ud til blinde og svagtseende ad elektronisk vej - så vi kan komme uden om postvæsenet," fortæller Ask Abildgaard, medlem af forretningsudvalget i Dansk Blindesamfund. Han fortsætter:

"Men det er ikke bare sådan lige, for det skal være let at bruge - også for ældre, som ikke er vant til elektronik. Nogen vil kunne bruge en App på deres mobiltelefon, men ikke alle, derfor undersøger vi også muligheden for at erstatte de Daisy-afspillere, som er ude i hjemmene i dag, med med en nyere model, som kan sluttes til internettet."

"Det udviklingsarbejde vi er i gang med i Dansk Blindesamfund skal føre til en anbefaling til Kulturministeren. Det bør være en offentlig opgave at sørge for, at alle borgere, også blinde og svagtseende, har adgang til informationer i lokalsamfundet. Og det er positivt, at der på Finansloven er blevet sat penge af til det formål."

"Vi ønsker os virkelig meget en fremtidssikret løsning, som sikrer at blinde og svagtseende i hele landet - uanset de enkeltes kommuners økonomi og prioritering - ad elektronisk vej får adgang til aktuelle, lokale nyheder og informationer."

"Hvornår det bliver, kan jeg ikke sige noget om. Det er ikke lige om hjørnet, men vi skal heller ikke ud og opfinde den dybe tallerken, for der er andre lande, hvor det allerede fungerer," slutter Ask Abildgaard.

Publiceret 08 February 2019 10:39