Lisa Kofod, Kræftens Bekæmpelse Halsnæs, var glad for Michael Thomsens underskrift på partnerskabsaftalen

Lisa Kofod, Kræftens Bekæmpelse Halsnæs, var glad for Michael Thomsens underskrift på partnerskabsaftalen "Røgfri Fremtid". Foto: Jan Stephan.

Vision: Ingen børn og unge skal begynde at ryge

Halsnæs Kommune vil arbejde for at skabe en røgfri fremtid for børn og unge - onsdag indgik kommunen partnerskab med Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden

SUNDHED Alle ved, det er farligt at ryge. Alligevel er der hver dag 40 børn og unge i Danmark, der begynder at ryge. Halvdelen af dem, der fortsætter rygningen, ender med at dø af det!

Udvalget for Sundhed og Forebyggelse i Halsnæs Kommune har en vision. Den lyder:

"Halsnæs’ børn og unge skal gå en røgfri fremtid i møde".

Onsdag blev der fulgt op på ordene, da udvalgsformand Michael Thomsen på kommunens vegne underskrev partnerskabsaftalen "Røgfri Fremtid" med Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Hermed støtter Halsnæs Kommune officielt visionen om, at børn og unge har ret til at vokse op uden røg. Samtidig vil kommunen arbejde for, at færre begynder med at ryge. Statistisk set går de nemlig oftest i gang med det i de unge år, og derfor er det vigtigt at sætte ind tidligt, mener Michael Thomsen.

"I udvalget har vi besluttet helt eksplicit at arbejde for børns og unges sundhed, og der er et vigtigt parameter, at de ikke begynder at ryge. Det er et mål, som er svært at nå alene som for eksempel en kommune. Men med partnerskabet Røgfri Fremtid er vi flere, der arbejder for det samme gode mål, og vi får en vigtig platform, hvor vi kan hente og dele inspiration, som vi kan bruge til at skabe røgfrie miljøer."

"Konkret kommer vi blandt andet til at se på, hvad vi kan gøre for, at børn og unge ikke bliver udsat for røg, når de færdes i kommunale bygninger. Så jeg glæder mig meget til at tage hul på de muligheder, som dette partnerskab giver," siger Michael Thomsen.

Vigtigt med kommunalt engagement

I lokalforeningen af Kræftens Bekæmpelse er glæden ligeledes stor hos formand Lisa Kofod:

"Vi ved af erfaring, at når de lokale beslutningstagere engagerer sig, kan det være med til at nedbringe andelen betydeligt af børn og unge, der begynder at ryge. Derfor er det utroligt dejligt, at Halsnæs Kommune med partnerskabet viser, at de vil gå aktivt ind i det arbejde."

"I lokalforeningen glæder vi os til at arbejde sammen med Halsnæs Kommune om idéer og projekter, der kan skærme vores unge mod den skadelige tobaksrøg," siger Lisa Kofod.

Det koster ikke Halsnæs Kommune noget at være med i partnerskabet, som blandt andet baserer sig på tværgående inspiration i netværket af mere end 130 virksomheder og kommuner, som er med.

kil@lokalavisen.dk

FAKTA

Partnerskabet Røgfri Fremtid er etableret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Som partner forpligter man sig til at bakke op om visionen for Røgfri Fremtid og målsætningen om, at vi i 2030 ser de første røgfri generationer i Danmark.

Mere end 130 (organisationer, kommuner, virksomheder og uddannelser) har skrevet under på partnerskabet og visionens hovedmålsætninger:

Partnerskabet Røgfri Fremtid er etableret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Som partner forpligter man sig til at bakke op om visionen for Røgfri Fremtid og målsætningen om, at vi i 2030 ser de første røgfri generationer i Danmark.

Mere end 130 (organisationer, kommuner, virksomheder og uddannelser) har skrevet under på partnerskabet og visionens hovedmålsætninger:

    Ingen børn og unge skal begynde at ryge.

    Børn og unge har ret til at vokse op uden røg, og sammen tager vi ansvar for, at det bliver muligt.

    Sammen vil vi skabe en røgfri fremtid, hvor flere børn og unge får bedre muligheder for at skabe sig et sundt og godt liv.

    Sammen vil vi sikre at færre ryger, så færre bliver syge af tobaksrøg.

Læs mere på www.roegfrifremtid.dk.

Publiceret 07 February 2019 15:17