Madmor og aktivitetsleder i Familienetværket Halsnæs, Ulla Enggaard (i midten), har fået hjælp i køkkenet af Lisbeth Brandt, udviklingskonsulent i Røde Kors, og Else Johansen, aktivitetsleder i Familienetværket. Foto: Jan Stephan.

Madmor og aktivitetsleder i Familienetværket Halsnæs, Ulla Enggaard (i midten), har fået hjælp i køkkenet af Lisbeth Brandt, udviklingskonsulent i Røde Kors, og Else Johansen, aktivitetsleder i Familienetværket. Foto: Jan Stephan.

Netværk fejrede 10 år

Frivillige fra Røde Kors har i 10 år drevet Familienetværket i Halsnæs - i øjeblikket har 12 familier glæde af netværket

FAMILIESTØTTE Der var god mad og hygge på Skjoldborg (Frivilligcenter Halsnæs), da Familienetværket i Halsnæs onsdag fejrede 10 års fødselsdag.

Else Johansen var en af de tre frivillige, der i foråret 2009 startede Familienetværket i Røde Kors-regi:

"Vi havde hørt, at flere familier havde brug for støtte i hverdagen eller et netværk, fordi de kom fra en anden egn eller et andet land. Vi samarbejdede med Familieafdelingen, integrationskonsulenter og sundhedsplejerske de første år, så vi kom hurtigt i gang med at komme i familiernes hjem."

"Den første kvinde, med to små børn, var flygtet fra Afghanistan, og her var der mange problemstillinger at tage fat på. Hun skulle lære sproget, lære at aflevere børn i institution, indkøb, breve fra kommunen m.m. Vi lærte meget omkring kulturforskelle."

Ved uddelingen af julehjælp i 2009 blev der skabt kontakt til flere familier, og i starten af 2010 begyndte Familienetværket sine onsdagshyggeaftener på Skjoldborg.

"Vi mødes 1-2 gange om måneden og hygger med fællesspisning og drøfter hverdagens problemer. I 2014 var vi så mange familier at vi blev nød til at dele os i Familienetværket og Integrationsnetværk. Der var simpelthen ikke plads nok i lokalerne."

"Vi er nu 12 familier og fire frivillige i Familienetværket. De 11 familier har været med i mere end 5 år, mens den sidste familie er ny. Det giver en vis tryghed, at vi kender hinanden. Mange har brug for den ro og stabilitet i hverdagen, der kan være presset på forskellig måde," fortæller Else Johansen, som gør opmærksom på, at der netop nu er plads til et par familier mere.

Ture ud af huset

Udover hyggeaftenerne på Skjoldborg arrangerer de frivillige i Familienetværket diverse ture 'ud af huset':

"Om sommeren er vi i Liseleje, hvor vi griller, leger og bader. Takket være det gode salg i Røde Kors Butikken, får vi penge til udflugter. Vi har være på større udflugter som Knuthenborg Safaripark, Bon Bon land, Zoologisk Have og Bakken. Årligt tager vi i Cirkus Arena og et par mindre ture som Legeland, bondegårdstur og vores sommerfest med hoppeborg for børnene," fortæller Else Johansen og fortsætter:

"Hvert år sender vi 4-6 børn på ferielejr hos Ungdommens Røde Kors og 3-5 familier på Familielejr/Familiecamp. Det er vigtigt for familier, at de får oplevelser som andre, at gå til sport eller holde fødselsdag og jul."

Julen er en svær tid

Især julen kan være svær for mange. Røde Kors har hvert år delt omkring 150 gavekort ud i julehjælp til familier i Halsnæs.

"De seneste to 2 år har jeg haft den store glæde at dele julegaver ud til familier i Halsnæs. For to år siden havde Halsnæs Lilleskole et projekt om at give til andre. Det sluttede med, at jeg fik over 200 julegaver til de familier, der fik julehjælp."

"Sidste år var også Torup Børnehave med, og der var over 300 gaver. Det er fantastisk med sådan en donation og se alle de glade børn, der giver en gave - men også dem der får en ekstra gave," fortæller Else Johansen.

Unge søges

"Det har været spændende at være en del af Røde Kors i 10 år, der er så mange muligheder og så mange man kan hjælpe. Heldigvis får vi en masse hjælp fra Frivilligcenteret og fra konsulenterne på Landskontoret," fortæller Ele Johansen og tilføjer:

"Men vi kunne godt bruge et par unge, der kunne komme og lege med børnene."

Røde Kors Halsnæs har i øvrigt netop søsat et nyt initiativ "Frivillige Familievenner", som er et supplement til Familienetværket. Det er et tilbud både til de familier, som er i Familienetværket, og til andre familier. Den frivillige familieven kan f.eks. være en ekstra støtte for børnene, vejlede i forhold til familiens økonomi, være bisidder i forhold til skole, kommune eller arbejdsplads, være brobygger til de mange aktiviteter og netværk, som lokalsamfundet har at byde på.

Tryghed og nærvær

John Nicolaisen, formand for Røde Kors Halsnæs, var en af gæsterne ved fejringen af Familienetværkets 10 år:

"Vi kan ikke undvære Familienetværket. Der er flere trængte familier med strammere økonomi pga. nedskæringer i de sociale ydelser. Det er vigtigt, de får mulighed for at komme væk fra dagligdagens problemer og får nogle gode oplevelser," fastslår han.

Også udviklingskonsulent i Røde Kors, Lisbeth Brandt, var med til af fejre de 10 år:

"Fantastisk at initiativet til Familienetværket i Halsnæs blev taget for 10 år siden. Der er nu på landsplan over 50 Familienetværk. Det er dejligt med dygtige kernefrivillige. Jeg har i aften oplevet et godt sammenhold, og det er tydeligt at familierne er glade for at være her."

Freja, Emelia og Jeanette er en af de 12 familier, der har glæde af Familienetværket.

Freja, Emelia og Jeanette er en af de 12 familier, der har glæde af Familienetværket.

Lise: "Jeg startede for 3 måneder siden, og det er så hyggeligt at komme her. Jeg har en Frivillig Familieven, og det er en god støtte i min hverdag."

Jeanne: "Jeg startede for 5 år siden, fordi jeg manglede et netværk. Selv om jeg er flyttet fra kommunen kommer jeg stadig, det er trygt, og der er nærvær. Et dejligt pusterum i en travl hverdag."

Emma (barn): "Jeg glæder mig til at komme og lege med de andre. Det bedste er udflugterne."

Fakta

Vil du høre mere om Familienetværket, så kontakt Else Johansen på mail: e.johansen@youmail.dk eller telefon: 3116 0559.

Publiceret 07 February 2019 11:52