Mette Bentzen og Andrew Brown under optagelser til Miami News.

Mette Bentzen og Andrew Brown under optagelser til Miami News.

Glasskibe er sejlet til Miami

Egeværk og Backhaus-Brown udstiller flere steder i Florida

UDSTILLINGER Mens Backhaus-Brown og Egeværk er på kunstudstilling i Palm Beach i Florida med deres fælles glasskibe-projekt, er der installeret nye og større ovne i Glassmedjen på Hundested Havn.

Nu skal skibene nemlig være større og vildere.

Men først stiller vi om til Florida, hvor folkene bag glasskibene netop nu udstiller i Palm Beach nord for Miami. Backhaus-Brown og Egeværk udstiller lige nu på den internationale kunstudstilling Art Palm Beach i Florida, og status herfra er, at nye muligheder åbner sig med lynets hast. På den korte tid, der er gået, er der etableret stærke samarbejder med en række velrenommerede gallerier, og nye events og udstillinger venter, lyder det fra USA.

40 % af alle solgte glasskibe sælges allerede nu til udlandet – heraf langt de fleste til USA: ”Vi er blevet taget vildt godt imod på et marked bestående af meget kræsne og vidende kunstsamlere”, fortæller Mette Bentzen fra Egeværk. ”Her værdsættes det fine håndarbejde og den historiefortælling, som vores skibe har med sig.” Seattle er en særlig del af succeshistorien; byen betegnes ofte som USA’s glashovedstad, og er hjemsted for de førende glaskunstnere og gallerier. Samarbejdet med Vetri Gallery, der er en af glasbyens førende gallerier, blev indledt i juli sidste år, og efterspørgslen på de nordiske skibe er stor i den nordlige glashovedstad. Vetri har solgt de største og dyreste glasskibe, der hidtil er solgt, og har også formidlet at Glasskibene er repræsenteret på New Nordic Museum i Seattle. Vetri er selv overvældede over den store efterspørgsel på Glasskibe, og den løbende melding fra galleriet i Seattle til værksteder på Hundested Havn lyder: ”Keep ’em coming”.

I Glasskibenes levetid har de fire kunstnere bag helt naturligt udfordret den formgivning og de teknikker, der anvendes for at skabe de unikke værker.

Glaskunstner Andrew Brown forklarer: ”Glasskibene er helt af sig selv blevet mere varierede i deres udtryk med tiden. Vi laver selvsagt ikke to, der er ens, og hvert skib giver os naturligt lyst til at skubbe til æstetik og teknik. Vi skubber til størrelsen, og vi forarbejder både glas og træ gennem mere og mere udfordrende teknikker. Det seneste stykke tid har vi følt os begrænsede af vores udstyr, og derfor har vi købt to nye ovne, der giver os mulighed for at lave langt større Glasskibe. Først skal vi have en masse nye teknikker på plads, men vi ser frem til at eksperimentere. Vi er sikre på, at disse skibe kommer til at indgå i helt nye sammenhænge. Kirker, aulaer, store rammer – det bliver spændende at se, hvor de kommer til at føre os hen.”

Andrew Brown er godt i gang med at udregne nye teknikker til glasforarbejdningen med det nye udstyr, og den markante størrelsesmæssige opgradering vil også skubbe til grænserne hos Egeværk: ”Vi er helt klar til at lave en væsentlig opgradering af Glasskibene i samarbejde med Backhaus-Brown. Mulighederne er mange i USA, og det føles helt naturligt at bevæge os ind på et nyt marked med nogle markant større værker. Det vil kræve en masse af konstruktionen, men det er lige en udfordring for os; at sikre den samme kvalitet og en høj æstetik i en meget større og tungere skulptur, der skal præsenteres på en helt anden måde,” forsikrer Lasse Kristensen fra Egeværk. Eksperimenterne med de nye størrelser begynder, så snart Nanna Backhaus, Andrew Brown, Mette Bentzen og Lasse Kristensen er retur fra Florida.

Når Art Palm Beach lukker på søndag, rettes kvartettens fokus mod en stor glasevent i Florida, der løber af stablen i slutningen af januar. Her skal Glasskibene udstilles i Skt. Petersburg, Florida. Her samles nogle af verdens mest betydningsfulde samlere og professionelle på området, og de udvalgte Glasskibe skal her klare sig uden de fire kunsthåndværkere fra Hundested Havn, der tager hjem for at forberede de næste store indsatser. I slutningen af februar skal Glasskibene udstilles på Collect, Saatchi Gallery i London, og i begyndelsen af marts er der soloudstilling med Glasskibene på Glasmuseet i Nøstetangen – lidt nord for Oslo.

Kun et års tid efter Glasskibenes introduktion på det amerikanske marked, er der grobund for produktudvikling og nye tanker i de to værksteder på Hundested Havn.

Publiceret 18 January 2019 17:30