Ældreplejen vil snart komme til at mangle kvalificeret arbejdskraft, hvis ikke flere unge vælger en uddannelse indenfor social og sundhed. Arkivfoto.

Ældreplejen vil snart komme til at mangle kvalificeret arbejdskraft, hvis ikke flere unge vælger en uddannelse indenfor social og sundhed. Arkivfoto.

Unge på plejehjem?

Giv unge fritidsjob blandt ældre, det kan måske bane vejen for at flere unge vælger social- og sundhedsvejen

Af
Kim Larsen

HALSNÆS Ældreplejen vil snart komme til at mangle uddannet personale, hvis ikke det lykkes at få flere unge til at vælge en uddannelse indenfor social- og sundhedsområdet. Danmark får nemlig flere og flere ældre og plejetrængende borgere, samtidig med at et stort antal SOSU-ansatte de nærmeste år vil forlade faget på grund af alder.

Og i Halsnæs Kommune er problemet ekstra stort, da det i flere år ikke ikke er lykkedes kommunen at besætte alle udbudte elevstillinger.

I Horsens forsøger man en ny vej for at få unge til at interessere sig for plejeområdet. Fire teenagere blev i efteråret 2018 ansat i fritidsjob på to kommunale plejecentre til at hygge med de ældre.

De unge har vist overvældende interesse: Der kom 240 ansøgninger til de fire jobs!

I Horsens er lønnen 68 kroner i timen, og de unge arbejder 4-8 timer om ugen

Erfaringerne vil blive evalueret i Horsens her i starten af 2019. Måske vil ordningen blive bredt ud til flere plejecentre i kommunen.

Venstre-forslag

Venstre i Halsnæs har ladet sig inspirere af Horsens-forsøget, og på tirsdagens møde i Udvalget for Ældre og Handicappede fremsættes et forslag om lade administrationen lave et forslag til, hvordan Halsnæs kan ansætte et antal unge på kommunens plejecentre efter Horsens-modellen.

Formålet er tidligt at introducere unge til social- og sundhedsfagene og lade dem snuse til faget ved at deltage i aktiviteter med beboerne.

“Alle taler om den mangel på arbejdskraft, der allerede er og i fremtiden sagtens kan blive større. Snak gør det bare ikke alene, vi må også handle, og har Horsens fundet bare en lille del af en løsning her, synes Venstre godt, at Halsnæs kan være med fremme i samme vogn,” siger Sune Raunkjær (V) og tilføjer:

“Det er vigtigt at understrege, at det her hverken handler om billig arbejdskraft eller er en spareøvelse. De unge skal ikke varetage egentlige plejeopgaver, men snuse til faget via få timer som en slags 'besøgsvenner' på plejecentrene.”

Publiceret 10 January 2019 13:47