Der er modstridende færdselsregler ved indsnævringen. Foto: Dan Rylinger

Der er modstridende færdselsregler ved indsnævringen. Foto: Dan Rylinger

Trafik: Vognbaneskift eller fletteregel?

Modstridende regler ved indsnævringen mellem Thors Bakke og Magleblik

Af
Af kørelærer Dan Rylinger

TRAFIK Når man kører fra Kregme mod Frederiksværk snævrer Hillerødvej ind fra to til én vejbane, efter man er kørt over Thors bakke.

Som tidligere er stedet i dag markeret med et skilt, der viser at flettereglen er gældende. Derimod er afstribningen ændret fra at markere fletteregel til at markere vognbaneskift. Det vil sige, at skiltet og afstribningen nu indikerer to modstridende regler.

Ved flettereglen er der et flettepunkt hvor afstribningen mellem de to vognbaner ophører. Her gælder det, at uanset hvilken bane, man kører i, så skal den bil, der ligger forrest ved flettepunktet i princippet køre først. Man fletter som en lynlås fra højre og venstre og man er fælles om ansvaret. Dette kendes også fra de fleste motorvejstilkørsler.

Ved vognbaneskift derimod har den der kører i den ”blinde” afspærrede bane der slutter i en spærreflade vigepligt, og derfor også det fulde ansvar. Så vedkommende skal afvente, at der bliver et passende ophold i trafikken og om nødvendigt stoppe helt, før der skiftes bane.

Det er forvirrende at møde det blå ”fletteskilt”, når der ikke er et flettepunkt, og vognbanestriberne bare fortsætter helt frem til spærrefladerne.

I forbindelse med et eventuelt færdselsuheld på stedet kan der grundet de modstridende markeringer opstå tvivl om skyldsspørgsmålet. Derfor bør markeringen ændres, så det står klart hvilken regel, der gælder på stedet.

Publiceret 06 January 2019 10:00