I år runder kanalen de 300. Foto: Thomas Quvang

I år runder kanalen de 300. Foto: Thomas Quvang

Kanalen runder de 300 år

Flere gode kræfter i gang for markering af 300 året for kanalens åbning

Af
Anders Nordstrand

fEJRING I 2019 er det 300 år siden, at kanalen blev åbnet mellem Arresø og fjorden. Det var dengang en afvandingskanal for at forhindre de gentagne oversvømmelser ved søen, og soldater blev i 1717 sat til at grave kanalen gennem skoven og videre til de steder vi i dag kender som Torvet, Strandgade og Havnevej i Frederiksværk.

Den store kanal til Krudtværket blev etableret flere årtier senere, så det er anlæggelsen af den oprindelige kanal, vi vil markere i 2019 - men hvorfor nu det?

Mediekonsulent Kurt Brun Kristensen plantede ideen i avishuset for flere måneder siden, og derefter gik det stærkt med opbakning til projektet rundt om i byen.

"Kanalen har været en livsnerve for byen i tre århundreder, her blomstrede handel, håndværk og industrien op, så vores Frederiksværk efterhånden kunne udvikle sig. Det skal fejres, og jeg er utroligt glad for, at blandt andet Industrimuseet og Gjethuset har vist interesse for at markere det," siger Kurt Brun Kristensen, der sammen med kollegerne på Halsnæs Avis f.eks. har et trykt magasin, salg af folkeaktier og en kanalfestival i tankerne.

Folkeaktier og festival

"Et magasin med tekst og billeder om kanalen før og nu ligger lige til højrebenet, og folkeaktierne regner vi med at sætte til salg i løbet af foråret og give borgerne mulighed for at bakke op om forskellige aktiviteter med relation til kanalen, inden den store kulmination: Kanalfestivalen, der efter planen kan afvikles i sensommeren som en større begivenhed for lokale og alle turisterne."

Museumschef Frank Allan Rasmussen lød ret begejstret, da han hørte om ideen for første gang og bød ind med forslag om vandaktiviteter for børnefamilier, et teaterstykke i bedste Holberg-stil samt en lokalt fremstillet Kanal Øl, blandt mange andre muligheder.

"Det er en vigtig begivenhed at markere, for hvilke andre byer kan bryste sig af et 300 år gammelt anlæg af så stor betydning? - oven i købet gravet med hjælp fra svenske soldater, der på den måde blev udnyttet på en rationel måde," fortæller museumschefen med smil på læben.

"Mulighederne for at markere begivenheden er mange, og jeg har allerede talt med en del mennesker med interesse for at deltage på den ene eller den anden måde. Det kunne også være stort med fyrværkeri i forbindelse med fejringen, og vi har jo en lokalkendt fyrværker, som sikkert kan lave noget spektakulært."

Ideen har efterhånden bredt sig som ringe i kanalvandet, for senere har en skoleklasse vist interesse for at deltage i forbindelse med et undervisningsforløb i fotografering, lige som Gjethuset og et par af de lokale foreninger godt kunne se ideen i at fejre 300 året for kanalens åbning.

Foreninger m.m. bliver inden længe trommet sammen til info-møde om projektet.

Historien kort fortalt

I begyndelsen af 1700-tallet sandede Arresøens afløb til Roskilde Fjord til, og der var flere store oversvømmelser. Kongen besluttede, at der skulle graves en kanal, og dette projekt blev gennemført årene 1717-19. Arbejdet blev udført af danske hvervede soldater, op mod 500 hvert år, og det ene år var der dog ca. 100 svenske krigsfanger med i arbejdsstyrken.

Kanalen havde dengang en helt anden profil end i dag. Da den skulle afvande Arresø, var den dybere og smallere i bunden. Da man senere hævede søens vandstand for at kunne udnytte vandkraften til håndværk og industri, blev vandfladen bredere, og erosion har gennem årene gjort den endnu bredere.

Normalt flyder vandet stille, men under særlige forhold, som store nedbørsmængder, åbner man for sluserne. Det er dog ikke afstrømningen, der har den største indflydelse på vandstanden i søen. Ved meget høj vandstand kan der gennem kanalen udledes ca. 5.000 liter i sekundet, det bliver ca. 430.000 m3 i døgnet.

Publiceret 01 January 2019 10:00