I 2015 døde en beboer på Aase Hansens Vej af legionærsyge, og igen i 2018 blev en beboer i ældreboligere smittet med legionella og indlagt med legionærsyge. Foto: Kim Larsen.

I 2015 døde en beboer på Aase Hansens Vej af legionærsyge, og igen i 2018 blev en beboer i ældreboligere smittet med legionella og indlagt med legionærsyge. Foto: Kim Larsen.

Legionella: Hvorfor blev der ikke handlet i 2015?

Familien til kvinden på Aase Hansens Vej, der i 2015 døde af legionærsyge, underrettede både Hjemmeplejen og viceværten i ældreboligerne

Af
Kim Larsen

LEGIONELLA Hvis en borger smittes med legionella og får legionærsyge, er det vigtigt at lokalisere smittekilden, så det kan forebygges, at flere bliver smittet. Det er Styrelsen for Patientsikkerhed (tidligere embedslægen), der har som en af sine opgaver at medvirke til forhindre spredning af smitsomme sygdomme.

Da en 81-årig kvinde, som boede i ældreboligerne på Aase Hansens Vej, i 2015 blev indlagt med legionærsyge, nåede denne information (som beskrevet i sidste uges avis) tilsyneladende ikke frem til Halsnæs Kommune og boligselskabet, så der kunne handles på den mulige smitterisiko.

Både Halsnæs Kommune og boligselskabet - ved Domea.dk - har overfor Halsnæs Avis afvist at kende til dette tilfælde af legionærsyge. Der er ikke kommet nogen advarsel om smitterisiko fra embedslægen.

Familien underrettede

Men barnebarnet til den 81-årige kvinde undrer sig over, at Halsnæs Kommune og boligselskabet helt afviser at kende til legionellarisikoen på Aase Hansens Vej i 2015. For både Hjemmeplejen og viceværten i ældreboligerne blev underrettet direkte af familien til den syge kvinde, fortæller barnebarnet (som ikke ønsker sit navn i avisen):

"Kort efter diagnosen er stillet, ringer vi til gruppelederen i Hjemmeplejen og fortæller, at der er legionella i vandet på Aase Hansens Vej, og at de skal tage deres forholdsregler, når de kommer ud til de ældre. Så vidt vi ved, tog Hjemmeplejen det alvorligt."

"Hospitalet informerede Statens Serum Institut og embedslægen, og vi forventede at embedslægen ville tage kontakt til Halsnæs Kommune, og at der ville blive iværksat vandprøvetagning samt underretning til boligforeningen. Vi hørte aldrig noget, hvilket vi jo heller ikke kan forvente som pårørende til en patient."

Blev fejet væk

"Min mormors lejlighed blev synet den 14/12 2015 i forbindelse med 'fraflytning'. Der forklarede vi sagens natur til viceværten/synsmanden, men han nægtede, at det var deres vand, det var galt med. Vi forklarede, at de burde hæve fremløbstemperaturen, men han holdt fast i, at deres vand ikke fejlede noget."

"For at forhindre yderligere legionella-tilfælde advarede vi boligselskabet for tre år siden, men vi blev fejet væk med, at deres vand ikke fejlede noget. Om der blev taget vandprøver, ved jeg ikke."

"Da jeg så her i november så det brev, som er sendt til beboerne på Aase Hansens Vej præcis tre år efter min mormors dødsfald, som advarer mod legionella, blev jeg provokeret over den sidste sætning: 'Vi beklager eventuelle gener det måtte medføre'."

Har brug for at råbe højt

"Jeg har det ikke godt med at berette om min mormor, det var ikke noget rart forløb, og det var ikke nogen værdig død. Men jeg har brug for at råbe højt, så vi kan forhindre flere alvorlige sager med legionella og forhåbentlig redde menneskeliv," udtaler barnebarnet til den 81-årige kvinde, som døde af legionærsyge i 2015.

Publiceret 21 December 2018 14:55