Rolf Døpke blev indlagt 28. august med det, som skulle vise sig at være legionærsyge:

Rolf Døpke blev indlagt 28. august med det, som skulle vise sig at være legionærsyge: "Jeg er stadig ikke helt på toppen, bliver hurtigt træt. Men jeg må bide i det sure æble og tage det stille og roligt." Foto: Kim Larsen

Syg af legionella: "Det er den værste tur, jeg har haft!"

Rolf Døpke (82) blev i august indlagt med det, der skulle vise sig at være legionærsyge

Af
Kim Larsen

SUNDHED De seneste uger har Halsnæs Avis skrevet flere artikler om legionella-risiko i ældreboligerne på Aase Hansens Vej, Frederiksværk. Den store fokus på legionella netop her skyldes, at en beboer fik konstateret den livsfarlige lungesygdom legionærsyge.

Beboeren er forlængst tilbage i sin lejlighed, hvor han formentlig blev smittet med legionella via det varme vand. Nu står beboeren frem og fortæller sin historie. Han hedder Rolf Døpke og er 82 år. Fortællingen starter tirsdag 28. august:

"Jeg følte mig dårlig, men gik alligevel i Kvickly efter smørrebrød. Da jeg nåede Delikatessen, fik jeg det ad h. til. Jeg skyndte mig ud og direkte op til lægen (i samme bygning som Kvickly, red.). Jeg gik direkte gennem venteværelset. Min læge sagde: 'Hvordan er det, du ser ud? Du skal indlægges omgående!'"

"Jeg røg til Hillerød med det samme, jeg havde det elendigt. Så fik jeg noget antibiotika og nogle piller. Blev så overflyttet til Frederikssund. Der gik nogle dage, og en læge sagde: 'Den er gruelig gal. Vi skal have nogle prøver fra dig'. Urin og grønhakker - jeg hostede en masse slim op."

"Det er tre-sidet lungebetændelse, får jeg at vide. Det er alvorligt, det er noget vi skal videre med, siger lægen, som spørger hvor jeg bor. Jeg bor i et boligkompleks, fortæller jeg."

Hjem igen

"Jeg kom hjem igen efter otte dage (tirsdag 4. september, står der på Rolfs kalender). Jeg havde fået nogle papirer med hjem, og dagen efter ringer det på døren, det er en sygeplejerske. Hun ringer ril apoteket, og så kan jeg hente nogle piller dagen efter."

"Dagen efter jeg har taget de første piller, vågner jeg kl. halv seks om morgenen. Jeg røg ud på toilettet med svimmelhed og opkastfornemmelse - men der kom ikke noget. 'Hva helvede er det for noget, tænkte jeg'. Jeg gik i seng igen og vågnede kl. halv ti - sengen kørte rundt med mig."

"Så gik jeg op til lægen og spurgte, hvorfor jeg skulle ha' det sådan. 'Det er de piller,' sagde han, men jeg skulle fortsætte med dem."

"En fredag (14. september, mener Rolf det må være) får jeg brev fra sygehuset om, at jeg skal ringe. Jeg ringer så til lægen om mandagen, jeg kan jo ikke ringe i weekenden, vi snakkede mere end tre kvarter. Det er først her, jeg får at vide, at jeg var smittet med legionellea, og at det kan være dødbringende."

"Jeg bliver spurgt, om de må gå videre med det. Det siger jeg ja til. Det skal ikke være sådan, at andre bliver syge også."

Rolf Døpke fortæller, at boligselskabet for nogle dages side skiftede brusehovedet i hans badeværelse. Foto: Jan Stephan.

Rolf Døpke fortæller, at boligselskabet for nogle dages side skiftede brusehovedet i hans badeværelse. Foto: Jan Stephan.

Stadig ikke på toppen

Rolf Døpke er fortsat ikke kommet sig helt efter sygdommen og hoster fortsat - dog ikke så meget som før:

"Jeg er stadig ikke helt på toppen, bliver hurtigt træt. Men jeg må bide i det sure æble og tage det stille og roligt Jeg plejer ellers at gå 4-5 km om dagen, men det kan jeg ikke - mit venstre ben er blevet geléagtigt, og jeg skal forsat passe på med svimmelhed. Jeg tager nogle panodiler i løbet af dagen, det hjælper lidt."

"Jeg har fået en tur, så hatten passede. Det har været hårdt at komme igennem - den værste tur, jeg nogensinde har haft," fastslår han.

For ikke at blive smittet med legionella igen, er Rolf holdt op med at drikke vand fra hanen - i stedet køber han kildevand.

Journalisten fortæller ham, at han ikke behøver være bange for det kolde vand. Det er det varme vand, der kan være legionella i.

"Det vidste jeg ikke. Det er der ingen, der har fortalt mig."

Legionella sagsforløb

  28/8

Rolf Døbke indlægges på sygehuset

  3/9

Sygehuslæge indberetter tilfældet af legionærsyge til Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed

  4/9

Rolf Døbke udskrives fra sygehuset og vender hjem til sin ældrebolig på Aase Hansens Vej.

  5/11

Styrelsen for Patientsikkerhed informerer Halsnæs Kommune om mulig smitterisiko på Aase Hansens Vej.

  8/11

Hjemmeplejen i Halsnæs bliver opmærksom på legionellaproblematikken på Aase Hansensvej, da en medarbejder taler med beboeren, som har været indlagt med legionærsyge. Medarbejderne i Hjemmeplejen får instrukser i, hvordan de skal forholde sig til den mulige smitterisko.

  13/11

Beboerne i ældreboligerne, Aase Hansens Vej, informeres af boligselskabet om den mulige smitterisiko med legionella via det varme vand.

  22/11

Halsnæs Avis offentliggører den første artikel om legionella-sagen på sin netavis.

Publiceret 10 December 2018 10:27