Orbit, Mette og Lasse i den nordiske pavillon på klimakonferencen i Polen. Fotos: Egeværk

Orbit, Mette og Lasse i den nordiske pavillon på klimakonferencen i Polen. Fotos: Egeværk

Egeværks Orbit er med på FN's klimakonference

Møbelsnedkeriet står bag skulptur i den nordiske COP24-pavillon

COP24 30.000 delegerede er netop nu samlet i den polske by Katowice til FNs internationale klimakonference COP24.

Midt i mylderet af politikere, forskere og delegationer fra mange lande, celebrities som Arnold Schwarzenegger og Sir David Attenborough, finder vi møbelsnedkerne Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra Egeværk, Hundested.

Snedkerværkstedet har en stor, tænkevækkende skulptur med på konferencen, og Mette Bentzen og Lasse Kristensen deltager selv i konferencen med observatørstatus. Deres klodeformede skulptur Orbit havde premiere ved sommerens kunsthåndværkermarked Beddingen på Hundested Havn, og nu er den kommet på plads i den nordiske pavillon i Katowice, hvor Orbit er blevet beundret af folk fra utallige lande.

Hvert land eller område har sin egen pavillon på konferencen, og her afholder de nordiske delegerede oplæg, foredrag, paneldiskussioner og modtager gæster fra hele verden, der vil høre om Nordens tilgang til at løse klimaudfordringerne. Hver pavillon er også en gengivelse af områdets kulturelle identitet, og den nordiske pavillon er præget af lyst træ, moderne møbeldesign og store plancher om vedvarende energi.

Hele verden er her – og også et af vores værker, det er vi vildt stolte af

Træskulpturen er håndlavet af Egeværk, 14 valnøddebuer danner formen på Orbit, der har fået en central plads i den nordiske pavillion, og ideen er at man skal sætte sig ned foran Orbit og reflektere over planet, menneske, klima, og fremtid.

I en aktuel melding fra COP24 fortæller de to lokale mødbelsnedkere: ”Man føler sig faktisk både beroliget af og dybt imponeret over den seriøsitet og det intense arbejde, der præger konferencen."

”Konferencen er enorm, det tog os 14 minutter at gå fra indgangen til det nordiske telt. Jeg kommer aldrig til at se så mange nationaliteter samlet på et sted, og allevegne arbejdes der på højtryk. Det er også fascinerede at se for eksempel en indianerkvinde med fjer og ansigtstatoveringer gå sammen med en masse mennesker i jakkesæt og slips. Hele verden er her – og også et af vores værker, det er vi vildt stolte af!,” fortæller Mette Bentzen.

Folk fra mange lande har kigget nærmere på skulpturen.

Folk fra mange lande har kigget nærmere på skulpturen.

Arbejdet med Orbit

Hele Egeværk-holdet brugte en god del af forsommeren i år på at arbejde med Orbit. Den store konstruktion var krævende på alle fronter, og ideen begyndte med et ønske om at udfordre det traditionelle snedkerarbejde, hvor træ oftest er lige. Orbit skulle dermed være en udforskning af runde former.

Lasse Kristensen ledede det krævende præcisionsarbejde, og resultatet var den mandshøje, hængende skulptur, der på en og samme tid er rolig og meget dynamisk. Da Orbit var færdig, var referencen til Jorden klar, og blev fremhævet af en ophængning i en 23,5 graders vinkel. Orbit blev første gang udstillet i den store bådhal på Hundested Bådeværft under kunsthåndværkermarkedet Beddingen.

Folk bliver simpelthen rørte, og den sætter gang i en masse tanker om jorden under vores fødder, og hvordan fremtiden ser ud

”Lige siden vi udstillede Orbit første gang, har vi oplevet nogle meget følelsesmæssige reaktioner på den”, forklarer Lasse Kristensen.

”Folk bliver simpelthen rørte, og den sætter gang i en masse tanker om jorden under vores fødder, og hvordan fremtiden ser ud. Derfor giver det også god mening at se Orbit som centre piece i den nordiske pavillon på denne gigantiske konference. Det er en vild oplevelse at have Orbit med på denne konference, hvor man slet ikke er i tvivl om, at der tænkes store tanker. På samme tid er der i det nordiske forum meget fokus på træ som et bæredygtigt materiale, der helt automatisk afholder sit eget CO2-regnskab. Det giver os endnu mere ro og stolthed i forhold til at arbejde med det materiale, som vi elsker så højt.”

Orbit er kommet på plads i Katowice via Egeværks samarbejde med kuratoren DesignWerck, som har været med til at indrette den nordiske pavillon på COP24, der slutter den 14. december. /an

Orbit på Beddingen. Foto: Anders Nordstrand

Orbit på Beddingen. Foto: Anders Nordstrand

Publiceret 07 December 2018 00:00