Manuala Kuhrau (t.v) tog diabetestesten og fik gode råd med på vejen af Signe Rømer Juul, som er klinisk diætist. Foto: Kim Larsen.

Manuala Kuhrau (t.v) tog diabetestesten og fik gode råd med på vejen af Signe Rømer Juul, som er klinisk diætist. Foto: Kim Larsen.

Tilbud i Kvickly på diabetes-test

Mange danskere er i høj risiko for at udvikle diabetes 2 - en hurtig test kan vise, om du er i risikogruppen

Af
Kim Larsen

SUNDHED I anledningen af Verdens Diabetesdag havde Sundhedsafdelingen i Halsnæs Kommune onsdag 14. november en stand i Kvicklys indgangsparti, hvor man kunne få testet sin risiko for at udvikle type 2-diabetes.

20 borgere tog testen og heraf blev omkring halvdelen vurderet at have en høj risiko for type 2-diabetes. Ud fra testresultatet blev hver testperson rådgivet om, hvad de anbefales at gøre.

"Vi havde håbet og forventet, at flere borgere ville tage testen. Det viste sig imidlertid, at flere af de adspurgte borgere - omkring hver tredje - allerede havde fået konstateret type 2-diabetes, og de var derfor udenfor målgruppen," fortæller klinisk diætist Signe Rømer Juul, Halsnæs Kommune.

Manuela Kuhrau var en af de Kviclykunder, som svarede på de syv spørgsmål i testen:

"Testen viste, at jeg er i risikogruppen, og jeg blev derfor anbefalet et søge læge. Det kom ikke som nogen overraskelse, for jeg ved jo godt, at jeg er for tyk," lød reaktionen.

Type 2-diabetes kan forebygges

Symptomerne på type 2-diabetes udvikler sig langsomt over måneder og år. Derfor er der mange, der har en uopdaget type 2-diabetes - eller er i risiko for at udvikle sygdommen.

Ifølge Diabetesforeningen er der 60.000 danskere med type 2-diabetes uden at vide det, og ca. 300.000 danskere er i risiko for at udvikle sygdommen. Verdens Diabetesdag er derfor en god anledning til at nå nogle af de mange danskere, som ligger i risikogruppen.

Det er muligt at forebygge type 2-diabetes, ligesom man kan forebygge følgesygdomme, hvis man allerede har type 2-diabetes. Daglig motion og sunde madvaner er her vigtige elementer.

”Det vigtigste man selv kan gøre for at forebygge type 2-diabetes er at være fysisk aktiv, spise sundt og bevare normalvægten. Hvis man befinder sig i risikogruppen for at udvikle type-2 diabetes, er det en god ide at blive undersøgt hos sin læge”, siger klinisk diætist Signe Rømer Juul.

På diabetesforeningens hjemmeside www.diabetes.dk kan man selv teste sin risiko for type 2-diabetes.

Testskemaet samt diverse pjecer var linet op på et bord i Kvickly i anledning af Verdens Diabetesdag. Foto: Kim Larsen

Testskemaet samt diverse pjecer var linet op på et bord i Kvickly i anledning af Verdens Diabetesdag. Foto: Kim Larsen

Vidste du?

Det er en sejlivet myte, at det kun er overvægtige mennesker, der spiser usundt og ikke dyrker motion, der får type 2-diabetes, Der er blandt andet en høj grad af arbelighed i sygdommen, og man kan godt være både slank og sund og alligevel få type 2-diabetes.

Kilde: Diabetesforeningen.

Publiceret 15 November 2018 10:30