Endnu et barn er hjulpet til verden i klinikken i Arusha.

Endnu et barn er hjulpet til verden i klinikken i Arusha.

Dagbog fra Arusha (2)

De to hospicesygeplejersker, Lis Herand og Kirsten Hyrup, er fortsat i Tanzania som frivillige

Fredag 2. november

Dagbogsnotaterne har givet os to donationer på samlet 1500 kr. Jordmødrene vil synes, det er helt vidunderligt med indkøb af 4 spande med tilhørende mopper, mange klude, skrubsvampe, skurepulver -bedre hygiejne mindsker infektioner for kvinder og børn .

Efter en uge her bliver det mere klart, at der er oprigtig venlige mennesker,, der er venlige mennesker med håb om egen vinding og så er der de mennesker, der taler om andres korrupte vaner og samtidig selv agerer udnyttende. Det er mere udtalt her og mere synligt end det vi kan se i Europa.

Dagen blev spændende. En af jordmødrene egen datter på 20 år fødte en lille velskabt pige. Vi fik lov til at være meget støttende og næsten førende indtil hun havde født, syning overlod vi trygt til jordmoder. Det er ikke til at undgå at komme meget tæt på de mennesker vi hjælper, og vi får megen anerkendelse tilbage. Det giver mening og glæde at være der,

Det er fredag, og vi måtte forkæle os selv med en billet til Hotel Four Point. Her nød vi svømmepøl, god kaffe og en lækker middag i et tropeparadis. Kontraster og dejligt.

Lørdag 3. november

Skøn køretur til Masai-landsby vest på, tæt på Kenya. Vores koordinator Davids fødeby. Hvor var det tørt og goldt.

David fortalte om Masaiernes liv. Masaier er opdelt i fire grupper:

Kvinder, børn under 15, drenge fra omskæring til 40 år er krigere, mænd over 40 har status af ældre og bidrager med visdom og struktur.

Også pigerne omskæres i alderen 15.

Hver mand har som minimum 10 kvinder. Hver kvinde bor i egen hytte, hvor hun kan passe børnene og modtage manden på nattevisit. Det ses helst, at kvinder får mere end 8 børn.

Hver kvinde får afhængig af værdi et antal køer, geder og får og kan på den måde klare sig, hvis der sker manden noget.

Davids far har 15 kvinder og 102 børn i alle aldre. Man bor og dør i landsbyen og flytter kun til anden landsby, hvis der er arrangeret ægteskab for kvinden.

At David er kommet væk fra sin nomadefamilie har en helt speciel historie. Davids far mødte tilfældigt en mand fra Arusha, da hans bil brød sammen lige uden for landsbyen. De knyttede et venskab. Manden havde ingen børn, så Davids far gav ham til den ny familie. David, som var 11 år, græd i mange år over adskillelsen. Kunne ikke forstå, hvordan hans far kunne gøre det. David, som i dag er 30 år, ved nu, at det var kærlighed fra faren - det var hans mulighed for at give David en uddannelse.

Der var sang fra kvinderne, slagtning af ged blandt krigerne. Den kvæles, afskindes, og så spiser de lever, hjerte, nyrer og blod lige fra geden. Det giver styrke.

På tur. Udsigt til Kilimanjaro i det fjerne.

På tur. Udsigt til Kilimanjaro i det fjerne.

Søndag 4. november

Dagen var afsat til udflugt til Hotspring. En smuk og besværlig køretur. Vi var heldige at se toppen af Kilimanjaro, fugleliv, baobabtræer og akacietræer. På både store akacietræer og baobabtræer hænger trætønder til honningopsamling.

Vi kom til en lille oase midt i det tørre efter 2 1/2 times kørsel. Herligt med en afkølende svømmetur og en let frokost. Hjemturen var varm, men stadig med mange synsindtryk.

En ny arbejdsuge begynder om få timer.

Publiceret 12 November 2018 13:57