Amalie, Luca og Caroline har deres bud på rygevaner. Vi mødte dem til Operation Dagsværk, hvor de havde taget hunden Hoodie med på arbejde. Foto: Thomas Quvang

Amalie, Luca og Caroline har deres bud på rygevaner. Vi mødte dem til Operation Dagsværk, hvor de havde taget hunden Hoodie med på arbejde. Foto: Thomas Quvang

Unge om rygning: Tobak, nej tak

SUNDHED Halsnæs Kommune vil skrue op for indsatsen over for de unge rygere, så færre lader sig lokke af tobakken - og fremover skal den også stå på mere motion for den yngre aldersgruppe.

"Børn og unge i Halsnæs Kommune skal ikke ryge" og "Børn og unge i Halsnæs Kommune bevæger sig endnu mere," lyder målsætninger fra Udvalget for Sundhed og Forebyggelse, der gerne vil hæve niveauet for den generelt sløje sundhedsprofil her i kommunen.

LÆS OGSÅ: SUNDHEDEN HALTER I HALSNÆS

Den er gymnasieeleverne og ikke-rygerne Amalie, Luca og Caroline med på, men hvordan skal det gribes an, og hvad virker i forhold til aldersgruppen?

"Skræmmekampagner virker ikke, for folk er ligeglade med dem. De ved jo godt, at rygning er usundt, men unge kan påvirke hinanden til at starte med rygning, og så kan de vil også påvirke hinanden til at lade være," forklarer Amalie, og Luca ser højere tobakspriser som en mulighed: "Unge tjener ikke så meget, og hvis prisen for en pakke smøger bliver sat kraftigt op tror jeg, at mange vil tænke sig om en ekstra gang. Jeg tror, at prisen er en vigtig faktor for, om folk overhovedet starter på rygning og bliver afhængige af det."

De hemmelige rygere

Der er ikke-rygerne, de synlige rygere og måske en ret stor gruppe af 'hemmelige rygere' blandt unge.

"Dem er der mange af," mener et par gymnasielever, der ryger lidt til dagligt - uden at f.eks. familien ved det.

"Det er jo en af grundene til, at vi ikke vil have vores navn og billede i avisen. Dét med at sætte prisen op er både en god og en dårlig idé, for en høj pris kan gøre, at nogle tager til udlandet og køber smøgerne billigt, sælger dem videre, og så opstår der et sort marked. Men samtidig vil prisen gøre, at færre vil begynde at ryge, og dem der allerede er startet, vil ryge meget mindre eller stoppe," forklarer de to 'secret smokers' om nogle gråzoner i forhold til unge og rygning.

Mere motion

På spørgsmålet om motionsvaner veksler svarene mellem "nul" og "jeg har gået til tusind-millioner slags sport", men det kan godt knibe at få presset motiionen ind i en travl hverdag med skole, lektier og fritidsjobs.

"Jeg cykler så tit som muligt, men det kan være svært at få tid til mere motion, når jeg også skal til noget ekstra undervisning og alt muligt andet," siger Caroline, der godt kunne tænke sig noget eftermiddags-hyggemotion på skolen, så man både får pulsen op og dyrke det sociale efter skoletid: "Det var der på et andet gymnasium, jeg har gået på."

Undersøgelser på de lokale skoler peger på, at mange børn går fra normalvægt til overvægt i løbet af deres skoletid. I indskolingen er 16,4% overvægtige, og i udskolingen (8.klasse) er det 22,8%.

Grafik: Halsnæs Kommune

Grafik: Halsnæs Kommune

Publiceret 08 November 2018 10:07