"Det har været over alt forventning," fastslår Mette Dam Krogh, Hundested, efter at have deltaget på det seneste kursus for kræftramte. Foto: Kim Larsen.

"Det skal du altså melde dig til"

Mette Dam Krogh har deltaget på et kursus for kræftramte, et kursus som hun nu varmt anbefaler

Af
Kim Larsen

KRÆFT-REHABILITERING Kræft og fodbold har sædvanligvis ikke meget med hinanden at gøre. Og det er præcis derfor, at et kursus for kræftramte bliver afviklet i FFKs klubhus på Sportsvej i Frederiksværk med udsigt over de grønne fodboldbaner.

"Det er helt bevidst, at vi ikke holder kurset på hospitalet eller hos en anden offentlig myndighed," fortæller Karna M. Vinther, rehabiliteringskoordinator i Halsnæs Kommune. Hun er kursusleder sammen med Henriette Lose fra Frederikssund Kommune.

Det 10. kursusforløb for kræftramte i Halsnæs og Frederikssund kommuner er netop afsluttet - i alt har op imod 100 mennesker deltaget i kurset, der strækker sig over fire mødedag á 4-5 timer

En af deltagerne på 'jubilæumsholdet' er Mette Dam Krogh, Hundested. Hun fortæller:

"Det har været over alt forventning, det har være rigtig godt. Den første gang fik vi at vide, at vi nok ville blive trætte. Men jeg havde det lige modsat, jeg nærmest fløj herfra - jeg var virkelig løftet."

"Vi får så mange gode informationer. Ting man bekymrer sig om, viser sig at være almindelige bivirkninger. Samtidig møder man andre i samme situation: Du er ikke alene."

"De, der har lyst, har skrevet sig på en adresseliste, så vi kan kontakte hinanden og f.eks. tale med nogen, der fejler det samme."

"Vi har hele tiden fået masser af informationer. Sidste gang var der nogen fra Jobcentret. Mange er bange for at blive sendt ud i alle mulige arbejdsprøvninger, men det behøver ikke at være hårdt. Det kan godt være et job i den hobby, man har. Jeg har selv haft nogen i min garnbutik."

"Vi har også haft besøg nogle fysioterapeuter. Det førte til, at jeg blev sendt videre til træning - i første omgang nogle prøvetimer."

"Her i dag, som er sidste gang, er det med pårørende. Jeg er her med min mand, som indimellem godt kan føle sig magtesløs. Jeg tror det bliver godt, jeg er sikker på, at han vil få noget godt ud af det."

Mette Dam Krogh kan varmt anbefale kurset:

"Jeg snakker højt om det til alle, jeg møder med kræft: 'Det skal du altså melde dig til!' siger jeg."

Plads på kurset

I 2016 var der i Halsnæs Kommune 296 borgere, der fik konstateret kræft - heraf 31 med brystkræft. I alt er der ca. 1.100 borgere, der lever med en kræftdiagnose.

"Vores kurser har kapacitet til at flere deltager, så vi vil gerne have flere henvisninger til kræftrehabilitering fra de praktiserende læger og hospitaler. Borgere kan også selv bede deres læge eller hospital om at blive henvist til kræftrehabilitering," fortæller Karna M. Vinther.

Et kræftrehabiliteringsforløb består af en telefonisk visitationssamtale, en indledende samtale, et kursusforløb på fire dage á 4-5 timer.

Kurset giver bl.a. værktøjer til at forbedre hverdagen gennem god kost, søvn, bevægelse og tænkning samt undervisning og vejledning i forhold til bivirkninger og senfølger. Kurset kan, efter individuel vurdering, blive fulgt op af et otte ugers træningsforløb.

Hele forløbet afsluttes med en samtale.

Fakta

    Der afholdes to kræftrehabiliteringsforløb årligt for borgere i Halsnæs og Frederikssund kommuner.

    Målgruppen er borgere over 18 år, som er i gang med (eller for nylig har afsluttet) behandling for en kræftsygdom, samt borgere med senfølger.

    Mere information om tilbuddet: Ring til Karna M. Vinther på 2916 1667.

Publiceret 16 October 2018 09:23