Ann-Birgit Spetting Wille er med i en frivilliggruppe, der arbejder på at få Stafet For Livet til Frederiksværk 2019. Foto: Kim Larsen.

Ann-Birgit Spetting Wille er med i en frivilliggruppe, der arbejder på at få Stafet For Livet til Frederiksværk 2019. Foto: Kim Larsen.

"Nu er jeg klar til at støtte op om andre kræftramte"

Ann-Birgit Spetting Wille arbejder som frivillig for at få Stafet for Livet til Halsnæs

STAFET FOR LIVET I 2013 fik Ann-Birgit Spetting Wille konstateret brystkræft. Nu 5 år efter er det kommet tilstrækkelig meget på afstand til at lysten og overskuddet er der til at hjælpe andre.

Ann-Birgit bor i Frederiksværk sammen med sin mand og deres fire børn. I 1994 blev hun uddannet som pædagog og har siden arbejdet med børn i alderen 0-6 år.

Mange snakker tit om, at de har kræften tæt inde på livet ved at kende en eller flere, der har været ramt af kræft. Men Ann-Birgit følte sig helt på bar bund, da hun i august 2013 fik besked om, at hun var ramt af brystkræft. Hun kendte ingen i hverken familie eller vennekreds, der havde været dette igennem. Det var selvfølgelig fantastisk, men det gav hende samtidig en følelse af at stå lidt alene med alt det uvisse, skræmmende og uoverskuelige, hun skulle igennem.

Alle omkring hende ville hende det bedste og gjorde alt hvad de kunne for at hjælpe på alle mulige måder, hvilket Ann-Birgit var og stadig er meget taknemmelig for - det betød alverden for hende.

Når man ikke selv har stået i en lignende situation så kan man muligvis forestille sig hvordan det må være, men man ved ikke hvordan det føles. Det ved kun dem der selv har prøvet det.

Da Ann-Birgit var syg, savnede hun at kunne snakke med andre i samme situation. Hun fik tilbud om samtaler hos en psykolog og deltog i to forskellige kræftgrupper, men det der var allermest givende og støttende var samtaler og samværet med andre, der var i nøjagtig samme situation.

Hun søgte om og fik mulighed for at deltage på et rehabiliterings-ophold sammen med andre kvinder der havde haft brystkræft. Det var Kræftens Bekæmpelse der inviterede kræftramte indenfor på slottet Dallund på Fyn til en uges afslapning og input til at komme videre i livet efter kræftbehandlingen. Dette ophold gjorde en kæmpe forskel for hende.

Der var blandt deltagerne en fantastisk forståelse for hinandens situation. Alle vidste præcis hvad man mente og hvilke følelser man havde og Ann-Birgit følte det som om hun havde kendt de andre i en lang årrække. Faktisk opstod der et tæt bånd mellem dem, og de har siden mødtes fast en gang om året.

Oplevelsen af at nogen ved, hvad man er igennem, og oplevelsen af at de støtter op omkring det, er præcis det der ligger til grund for, at Ann-Birgit har meldt mig som frivillig i Stafet For Livet.

Hun håber, at hun sammen med andre frivillige kan give de kræftramte en god oplevelse på dagen og være med til at give dem håb for fremtiden.

Gennem hele behandlingsforløbet havde Ann-Birgit fokus på at fejre de små positive beskeder og dem var hun så heldig at få nogle stykker af: der var ingen spredning af kræften til lymferne, hun kunne få en brystbevarende operation, hun skulle ikke efterfølgendehave medicin - og den bedste besked var, at kræftformen ikke var arvelig og dermed ikke givet videre til hendes børn.

Mange fra Halsnæs har gennem årene deltaget i Stafet For Livet i Gribskov. Nu arbejdes på at lave en Stafet For Livet også i Halsnæs. Arkivfoto.

Mange fra Halsnæs har gennem årene deltaget i Stafet For Livet i Gribskov. Nu arbejdes på at lave en Stafet For Livet også i Halsnæs. Arkivfoto.

Infomøde

Ann-Birgit er med i en frivilliggruppe, der arbejder på at få Stafet For Livet til Frederiksværk til næste år, og de har allerede fastsat datoen til 24.-25. august.

Men der skal bruges flere frivillige, der har lyst til at gå ind i planlægningsarbejdet. Der er informationsmøde tirsdag 23. oktober kl. 19-21 i Frivilligcentret, Skjoldborg, i Frederiksværk.

Her kan du møde de frivillige, der allerede er med i gruppen, samt formanden for Stafet For Livet i Borrevejle, der vil fortælle om erfaringerne med at starte en stafet op.

Tilmeld dig meget gerne til informationsmøde på eon@cancer.dk

FAKTA

    Stafet For Livet er en holdaktivitet, som er med til at synliggøre den fælles kamp for livet. Man opretter typisk hold på 10-15 personer og samler på forskellige måder penge ind til bekæmpelse af kræft.

    Mennesker med kræft - fighterne - åbner stafetten ved at gå en æresrunde

    Selve stafetløbet varer 24 timer. Der skal hele tiden være én fra hvert hold på banen, som er 400-800 meter. Man bestemmer selv, om man vil løbe, gå eller noget helt tredje.

Publiceret 10 October 2018 10:04