Per og Anna Marie Knudsen vil gerne have endnu flere forældre til ordblinde børn med i netværket. Foto: Kim Larsen.

Per og Anna Marie Knudsen vil gerne have endnu flere forældre til ordblinde børn med i netværket. Foto: Kim Larsen.

"Man er ikke dum, fordi man er ordblind"

Per og Anna Marie Knudsen har kæmpet for at få den rette støtte til deres ordblinde datter - nu står de i spidsen for et netværk af forældre med ordblinde børn

Af
Kim Larsen

DYSLEKSI "Først måtte vi kæmpe for at få Julie testet for ordblindhed. I starten af 5. klasse skete det så, og testen viste, at hun er ordblind. Det kom ikke bag på os, for hvorfor blev hun ellers ved med at halte bagud, hun er jo ikke dum"

Sådan fortæller Per og Anna Marie Knudsen, forældre til Julie, som i dag går i 8. klasse på Arresø Skole, Magleblik.

"Når et barn er blevet testet ordblind, bør det være sådan, at kommunen straks går i gang at tilbyde den rette hjælp og de hjælpemidler, der skal til, UDEN at forældrene behøver at kæmpe for det," fastslår de to.

"I starten rendte vi panden mod muren hele tiden. Vi har været til mange møder, og vi måtte have en bisidder med, som kender til love og paragrafer."

Andre forældre til ordblinde børn har lignende oplevelser:

"Hvorfor skal vi kæmpe sådan?" lyder det gang på gang, når der udveksles erfaringer i det lokale netværk af forældre til dysleksibørn (børn som er ordblinde), som Per og Anna Marie Knudsen selv har startet.

Et initiativ som de netop er blevet hædret for med tildelingen af årets Frivilligpris.

"Vi måtte selv til Hillerød for at få støtte, fordi der ikke var noget netværk i Halsnæs. Så gik vi til Lea (leder af Frivilligcenter Halsnæs) for at høre, hvordan vi skulle gribe det an, hvis vi ville lave et lokalt netværk. Vi lavede så en invitation, som skolechef Henrik Reumert hjalp med at få sendt ud til forældrene. Vi har fået god hjælp."

"Vi mødes i netværket fire gange om året, nogle gange er børnene også med. Netværket består af forældre til 12-14 ordblinde børn. Men der er jo mange flere, det er kun toppen af isbjerget. Vi vil meget gerne have fat i endnu flere forældre."

"Det er gratis at være med, og man skal ikke være medlem af noget. Det er rart at opleve, at man ikke er alene, og det er godt at kunne udveksle erfaringer. En fortæller: 'Min søn har det sådan og sådan' og så er der andre der måske fortæller, hvad de har gjort for at motivere. Forskellige tips og fif."

Politisk opmærksomhed

Men forældrenetværket handler også om at få skabt politisk opmærksomhed, så ordblinde børn kan få bedre vilkår fremover:

"Man er jo ikke dum, fordi man er ordblind. Men hvis ikke skolerne bliver mere opmærksomme, og lærerne bedre uddannet, så taber vi mange børn, som ikke får en uddannelse."

"Jeg tror ikke politikerne har vidst bedre. Når vi fortæller, om de oplevelser vi og andre forældre og børn har haft, så oplever vi at blive lyttet til og taget alvorligt - det gælder samtlige politikere.

Fakta

Vil du høre mere om forældrenetværket, kan Per kontaktes på tlf. 2832 9557 og Anna Marie på tlf. 2618 3846 - eller pr. mail: nussen1130@gmail.com

Publiceret 09 October 2018 00:00