Julemærkhjemmet Kildemose: Drenge boltrer sig på skråningen ned mod Roskilde Fjord.

Julemærkhjemmet Kildemose: Drenge boltrer sig på skråningen ned mod Roskilde Fjord.

Ugens postkort: Kildemose

UGENS POSTKORT "Hold da op hvor er det bare en flot bygning, og udsigten må bare være helt fantastisk," skriver postkortsamler Niels Vad om denne uges postkort, som forestiller Julemærkehjemmet “Kildemose” pr. Ølsted.

Kortet er ubrugt og har ikke noget årstal, men det er formentlig fra julemærkehjemmets 'barndom'. Julemærkehjemmet Kildemose blev indviet i 1948.

Frederiksborg Amts Avis skrev (7/11 1948):

"Julemærkehjemmet 'Kildemose' ved Ølsted Strand, hvor de første 20 Børn rykkede ind i Onsdags, blev i Forgaars Eftermiddags indviet ved en Festlighed, hvori deltog Julemærkekomitéen og en Del Gæster..."

Af artiklen fremgår det, at Kildemose i 1913 oprindeligt blev opført som sommerbolig for skuespiller (og direktør for Det Kongelige Teater) Karl Mantzius.

Ejendommen blev i 1947 købt for 80.000 kr. af Julemærkekomitéen, "som nu har ladet Villaen indrette til Rekreationshjem for Drenge i Alderen 3-6 Aar."

Efter diverse forandringer og anskaffelse af inventar står det nyåbnede julemærkehjem i "stærkt op mod 200,000 Kr."

Men "Det ny Hjem her har endnu kun en foreløbig skikkelse. Tegninger er udarbejdet til en Udvidelse, og saa snart Forholdene tillader det, vil Udvidelsen blive iværksat, saaledes at der bliver Plads til det dobbelte Antal Børn, nemlig 40."

kil@lokalavisen.dk

Publiceret 24 September 2018 11:41