Mens Ane Riel er ved at færdiggøre sin tredje roman, er Zentropa gået i gang med at indspille hendes anden roman -

Mens Ane Riel er ved at færdiggøre sin tredje roman, er Zentropa gået i gang med at indspille hendes anden roman - "Harpiks". Foto: Alex Nyborg Madsen.

Ane Riel-bog bliver filmet

Sofie Gråbøl, Ghita Nørby og Peter Plauborg er på rollelisten i film, der bygger på romanen "Harpiks"

Af
Kim Larsen

BOG/FILM Ane Riel, Liseleje, har stor succes som forfatter. Efter at have udgivet flere børnebøger, sprang hun i 2013 ud som romanforfatter for voksne med bogen "Slagteren i Liseleje".

Den endte, til forfatterens overraskelse, med tage prisen som årets debut ved krimimessen samme år.

I 2015 fulgte Ane Riel succesen op med en ny bog, "Harpiks", som er blevet en endnu større succes og har ført til flere priser, blandt andet "Glasnøglen" - Nordens bedste spændingsroman!

Harpiks er netop nu ved at blive til en film. Optagelserne er netop gået i gang omkring Nakkebølle på Fyn, og det er med kendte danske skuespillere på rollelisten, bl.a. Sofie Gråbøl, Ghita Nørby, Amanda Collin og Peter Plauborg. Rollen som den 13-årige Liv spilles af Vivelill Søgaard.

Det er Zentropa, der står bag filmen, som instrueres af Daniel Borgman, der senest har lavet filmen "At Elske Pia".

Må slippe tøjlerne

"Film er et andet medie, og bogen kan slet omsættes til film én-til-én, så jeg har indstillet mig på, at der laves en del om. Man må slippe tøjlerne, det kan ikke være anderledes," lyder det fra Ane Riel som tilføjer:

"Det er Bo hr. Hansen, der har lavet manus - han er rigtig dygtig, så det er i gode hænder. Jeg har endnu ikke selv læst det endelige filmmanus, men jeg har mødt filmholdet, og det er meget dygtige og meget passionerede mennesker."

Premiere

Filmen ventes at få premiere i starten af 2020.

Ane Riel regner ikke med selv at opleve filmpremieren, for som hun (med sin vanlige skæve humor) skriver på Facebook:

"... jeg besvimer øjensynlig i samme øjeblik, der står Harpiks på lærredet i Imperial. Det er fandenfiseme da ikke til at fatte."

Utilsigtet ondskab

Forud for udgivelsen af Harpiks i oktober 2015 skrev Halsnæs Avis blandt andet:

"Og hvad handler "Harpiks" så om? Det er ikke helt nemt at forklare uden at komme til at røbe for meget. Første kapitel hedder Liv, og starter med et mord. Sådan er det hele vejen igennem, handlingen er fuld af modsætninger: Liv & Død, Lys & Mørke, Kærlighed & Ondskab.

Der er sådan set masser af kærlighed hos familien Haarder, men familien vælger at isolere sig mere og mere på den lille ø kaldet Hovedet. Her vokser et barn op med masser af kærlighed - og utilsigtet ondskab."

Succes også i udlandet

Bogen Harpiks er, indtil videre, udkommet i Sverige, Norge, Finland, Japan, Slovakiet, Estland og senest i England (august 2018), hvor både bogbloggere og den skrevne presse er begejstrede.

The Guardian og The Observer kalder "Resin" (som bogen hedder i England) for en en af den seneste tids bedste thrillers, og både The Daily Telegraph og The Daily Express kvitterer med fem-stjernede anmeldelser.

Foruden de nævnte lande er der også planlagt udgivelse i Tyskland, Tjekkiet, Korea, Israel, Kroatien, Italien og Kina.

Ane Riel forventer at udsende sin tredje roman i 2019:

"Jeg har skrevet den. Men jeg var ikke helt tilfreds, så nu skriver jeg det lidt om," fortæller hun.

Publiceret 21 September 2018 14:28