Nicole Madsen og 45-elcyklen, som har et 500 Wh lithiumbatteri, der nemt kan tages med, så cyklen bliver mindre attraktiv at stjæle.

Nicole Madsen og 45-elcyklen, som har et 500 Wh lithiumbatteri, der nemt kan tages med, så cyklen bliver mindre attraktiv at stjæle.

Nicole testkører ekstra hurtig el-cykel

Thors Bakke bestiges så let som ingenting på en 45-elcykel, og rundkørslen i Kregme passeres uden om bilkøen

MILJØ OG TRAFIK To uger i august har spildevandsingeniør Nicole Madsen på 32 år udskiftet bilen med en ekstra hurtig el-cykel - en 45-elcykel, også kaldet en 'Speed Pedelec'. Bortset fra to regnvejrsdage har hun hver dag pendlet de to gange 23,5 km mellem parcelhuset i Hillerød og rådhuset i Frederiksværk.

Det er Christian Oxenvad, Halsnæs Kommunes nye miljø- og bæredygtighedsambassadør, der står bag forsøget:

”Halsnæs er en pendlerkommune. Bilpendling ind og ud af kommunen giver tidsrøvende trængsel på veje og i rundkørsler - og biltransport på fossile brændsler giver massiv Nox-, partikel- og CO2-forurening samt ikke uvæsentlige udgifter, hvis familien er nødt til at have to biler,” udtaler han.

Til forsøget fandt Christian Oxenvad en rådhuskollega, der gerne ville pendle mere CO2-venligt, tabe sig lidt og syntes det gav god mening at være testpilot. Nicole Madsen fik udleveret en flot rød Speed Pedelec-cykel og en styrthjelm.

Nicoles erfaringer

Nicole fik to uger til at afprøve 45-elcyklen til og fra arbejde. De har været sjovt at køre 45-elcykel, men det havde været bedre at bo i den vestlige ende af Hillerød, for bykørsel trækker ned på gennemsnitshastigheden er hendes erfaring:

”Jeg kan jo ikke bare køre fuld skrue gennem menneskemængden”, smiler hun.

Nicoles pendling er gået som en leg med en samlet gennemsnitsfart på ca. 30 km/t og en marchfart på op til 40 km/t på landevej. Det er langsommere end med bilen, men hurtigere end at tage toget.

Lige landevej er klart bedre end snørklet bykørsel, for cyklen er tung at manøvrere. Farten skal sættes ned før små skarpe sving, for ikke at svinge over i modsatte kørebane.

Men ellers har Nicole følt cyklen utrolig sikker og stabil, ikke mindst er skivebremserne ekstremt effektive.

Thors Bakke venter forude....

Thors Bakke venter forude....

Stigninger som Thors Bakke og Sandskårsvej bestiges så let som ingenting, og heller modvind tærer på kræfterne, men koster dog lidt på tiden.

Ved indstilling på ’Turbo’ kommer man ikke til at svede, så badning og skiftetøj er ikke nødvendigt, med mindre man giver den gas.

Cyklen er utrolig sikker og stabil, ikke mindst er skivebremserne ekstremt effektive, lyder vurderingen

Nicole Madsen har været så glad for projektet, at hun nu alvorligt overvejer at købe en elcykel, men nok ’kun’ en almindelig 25-elcykel.

Nicole kan nemt køre 28 km i timen op ad Thors Bakke - og der er generelt masser af plads på cykelstien.

Nicole kan nemt køre 28 km i timen op ad Thors Bakke - og der er generelt masser af plads på cykelstien.

Godt alternativ til bil nummer to

"Speed-cyklerne er et oplagt alternativ til bil nummer to for mange pendlere ind og ud af kommunen, typisk med 15-40 km hver vej," mener Christian Oxenvad.

”Man kan komme hurtigt frem til arbejdsstedet uden at være gennemsvedt - og man kan komme endnu hurtigere hjem ved at spare tid på den motion, man ellers ville have lagt i fritiden.”

Selv cykelpendler Christian 11,5 km hver vej på en almindelig citybike, men tidligere har han også prøvet tilværelsen som langtursbilpendler.

Publiceret 18 September 2018 14:27