Kokken Thomas Dyre-Jepsersen serverer dagens menu lavet af lokale råvarer. Fotos: Mette Ingversen.

Kokken Thomas Dyre-Jepsersen serverer dagens menu lavet af lokale råvarer. Fotos: Mette Ingversen.

Madborgerhuset - meget mere end en madklub

Hver torsdag i Lynæs mødes folk for at spise sammen, og maden er lavet af gode, lokale råvarer

SPIS LOKALT “Der er bare noget fedt ved at vide, at de her tomater er plukket i dag. De har ikke været pakket ind i plastik, og der er nogen lige i nærheden, der har kræset om dem”, lyder det fra Thomas Dyre-Jespersen. Sammen med Janne Find er kokken ved at gøre råvarerne klar til denne uges fællesspisning i Madborgerhuset.

Som altid er det så vidt muligt lokale, og helst også økologiske varer, der fylder på køkkenbordet i Lynæs. I dag er der økologisk oksekød fra Sølager, og tomater og agurker fra Landshoppen i Hundested. Kartoflerne, persillen og gulerødderne er fra Tornhøjgaard i Tollerup. Vindruerne har Janne Find plukket derhjemme, og Thomas har medbragt krydderurter fra egen have.

I løbet af de næste timer forvandler ingredienserne sig til Boeuf Daube - oksekødsgryde med rodfrugter og stegte kartofler samt salat og hjemmebagt brød. Desserten består denne gang af et udvalg af oste. Og når maden bliver serveret, har 40-50 personer - en broget flok af børnefamilier, voksne par og de lidt mere gråhårede af slagsen - bænket sig om langbordene.

Det er uformelt og hyggeligt i den gamle købmandsgård. Man finder selv et ekstra glas i vitrineskabet på væggen, og snakken går henover bordet.

Store ambitioner

I Madborgerhusets første års tid har der stort set været fuldt hus hver torsdag, men tag ikke fejl - Madborgerhuset har ambitioner om at udvikle sig til meget mere end ‘bare’ end spiseklub.

“Vi har skabt Madborgerhuset for at fremme de gode, lokale råvarer. For man kan godt smage, når maden ikke er vakuumpakket og ikke har været lang tid undervejs på vej til køledisken. Det vil vi gerne have endnu flere til at opdage”, forklarer én af initiativtagerne Thomas Ingversen.

Han skynder sig at understrege, at det ikke handler om at missionere:

“Det gælder om at give folk gode smagsoplevelser og om at bygge bro mellem forbrugerne og de lokale producenter. For hvis vi sætter pris på god kvalitet, og hvis vi går sammen - helt i den gammeldags andelsånd - har vi mulighed for at påvirke producenterne. Få dem ansporet til at dyrke og forarbejde de fødevarer, vi endnu ikke kan købe lokalt fra Halsnæs.”

MEL OG MEJERIVARER

Thomas Ingversen ser fællesspisningerne som udtryk for, at folk gerne samles på tværs om god mad, og de er også konkrete beviser på, at man kan få rigtigt mange gode produkter fra Halsnæs.

Men det er noget bøvlet, erkender Janne Find, der sammen med kokken hver uge sørger for at skaffe ingredienserne i første omgang fra medlemmerne af Spisekammer Halsnæs:

“Man kan ringe rundt og bestille på forhånd, men varerne skal jo først støves op. Det kræver, at man har kendskab til de enkelte producenter og gårdbutikker. Og det er i øvrigt ikke noget, der kan klares på cykel eller med lokalbanen, for man skal vidt omkring.”

Det er netop én af Thomas Ingversens pointer med Madborgerhuset: Det skal være nemt at handle endnu flere lokale, bæredygtige produkter. Den udvikling kan Madborgerhuset være med til at understøtte ved at vokse sig til et fødevarefællesskab.

“Hvis vi er mange nok, der sammen efterspørger lokalt dyrkede havregryn, så tør den lokale bondemand godt så en mark eller to til med havre. Fordi han ved, at han kan komme af med sine varer. Det er den helt banale andelstanke, vi hiver frem af skuffen”, forklarer Thomas Ingversen.

Kokken Thomas Dyre-Jespersen kan hurtigt svare på, hvilke lokale fødevarer han drømmer om:

“Fjerkræ er en stor mangelvare, og det samme er mejerivarer. Og mel, for selvom der bliver dyrket mange korn i Halsnæs, er her næsten ingen mel.”

Grave, sylte og salte

Samtidig ligger det initiativtageren på sinde, at forbrugerne skal forstå arbejdsgangen hos producenterne. Forstå hvorfor kvalitet koster, og at det bæredygtige i et produkt også kan ligge i, at man som forbruger er med til at understøtte lokale arbejdspladser.

“Fornyligt besøgte jeg et lille mejeri, og det gik op for mig, hvor mange liter mælk, det kræver at lave en liter yoghurt. Og hvilket arbejde der ligger bag at producere den mængde mælk. Og nej, den yoghurt kan du ikke få for en 10’er, men den smagte altså også bare bedre. Den smagte af en ihærdig indsats for at lave et kvalitetsprodukt.”

Mere viden om madens vej til bordet handler også om at huske på, at de enkelte produkter er sæsonafhængige, understreger Thomas Dyre-Jespersen:

“Jeg tænker tit, at det er mærkeligt, at man kan få så meget udenfor sæson, og at det kører på motorvejene i store lastbiler. I dét lys er det da værd at slå et slag for de lokale varer, der aldrig har set plastik”, siger han.

Han vil også gerne påvirke vores mind-set, så vi hjemme i egne køkkener finder de måske lidt gammeldags dyder frem, hvor man forarbejder råvarerne, så de kan holde udenfor sæsonen. Og hvis man ikke lige har styr på at sylte, salte og grave, kan man sagtens forestille sig, at det bliver nogle af de aktiviteter, medlemmerne fremover kan lære i Madborgerhuset.

Men bliv ikke skræmt af store ambitioner om producentsamarbejde og hjemmesyltning, lyder det fra Mette Ingversen, der også er en del af Madborgerhusets bestyrelse:

“Foreningen er netop for alle. Også for dem, der bare nyder ikke at skulle tænke på indkøb og madlavning om torsdagen, og som synes, at det er hyggeligt at spise sammen med andre - også nogen, de ikke lige kendte på forhånd.”

kil@lokalavisen.dk

FAKTA

Madborgerhuset holder til i den gamle købmandsgård i Lynæs, og det er gratis at blive medlem.

Madborgerhuset blev etableret som forening i 2017 med støtte fra Miljøstyrelsen, men fra årsskiftet 2018/19 står foreningen på egne økonomiske ben. Dermed er det også tid til at tage de indledende skridt til at forvandle de succesfulde fællesspisninger til et fødevarefællesskab.

Der er fællesspisning hver torsdag kl. 18 i Lynæs og mere info på madborgerhuset.dk og på facebook.com/Madborgerhuset Lynæs.

Prøv det selv torsdag 20. september, når Halsnæs Avis står bag et Spis-med-avisen arrangement i Madborgerhuset.

Publiceret 11 September 2018 13:27